Erik Appelqvists Kåsa–deb… VM–debut blev inte den lättaste. Regnet förstörde stora delar av banan och gjorde dagen rejält förkortat. Trots det visade Appelqvist direkt att han har i VM att göra. Inför sista provet ledde han till och med klassen. 

Ja, Team Yamaha Johanssons Erik Appelqvist inledde sin första riktiga VM–dag suveränt. Efter gårdagens krasch på Supertestet var Kortedala–föraren snabbast i Youth Cup 125 cc på dagens inledande enduroprov, som efter det häftiga regnandet i Portugal den senaste tiden blev rejält sönderkört direkt.

Appelqvist vann också det andra specialprovet, crossen, men tappade sedan ledningen på det tredje, det svåra extremprovet med flera trialinslag, till fransmannen Valerian Debaud.

Efter första varvet kom också beskedet att tävlingen skulle förkortas. Och det mycket. Såväl proven som transportsträckorna var i det närmaste totalt sönderkörda, och att de dryga 60 VM–förarna följdes av nästan 100 lokala förare gjorde förstås inte saken bättre.

Tre varv blev två, och både enduroprovet och crossprovet kortades dessutom ner rejält. Från en körtid runt tolv minuter till omkring tre. Erik Appelqvist var före Debaud på båda och hade dryga två sekunder att gå på i fighten om segern när dagens sista prov skulle köras. Men då gick det inte alls för 18–åringen.

– Jag flög ut över berg, skickade iväg cykeln, fastnade… Ja, det var inte så mycket som blev rätt, sa Appelqvist som tappade över tre minuter på dagens andra extremprov och fick nöja sig med en tredjeplats.
– Totalt sett är jag ändå nöjd. Jag antar att det var en ganska tuff tävling att börja med.

 

Micke Persson hade svårt på extremprovet.
Micke Persson hade svårt på extremprovet.

 

Micke Persson var dagens snabbaste svensk, som nia i E1 och tjugofyra totalt. Persson satte några snabba tider, men tappade för mycket på extremprovet.

– Den där extremen kan dra åt h-vete. Det var inget kul, sa Persson uppgivet efteråt och var glad att dagen inte blev längre.
– Visst, det hade kanske kunnat gynna mig med ett varv till. Jag är väl lite mer van vid sånt här än till exempel italienarna, men det var så jäkla förstört. Det känns som att de antingen får dra nya prov tills imorgon, eller kapa ner de befintliga jättemycket.

Framför Persson fightades Mathias Bellino och Steve Holcombe om totalsegern, men båda misslyckades på sista extremprovet och fick se Shercos Matthew Phillips ta sig förbi och vinna.

– Det blev en riktigt tuff dag. Tuffa transporter framförallt. Proven var fina under första varvet annars tyckte jag, men gick sönder när de lokala förarna varit ute, sa Phillips som inte var uppe i ledning förrän efter det sista provet.
– Jag tog de när det räknades!

 

Matt Phillips totalsnabbast i dag.
Matt Phillips totalsnabbast i dag.

 

Han vann EnduroGP närmast före Bellino och E3–segraren Holcombe. Eero Remes tog en ny seger i E1, men fick nöja sig med en sjundeplats totalt. Amerikanen Taylor Robert imponerade i de tuffa förhållanden, som trea i E2 och fyra totalt. Tommy Sjöström hade det tufft men kunde i alla fall hålla en förare bakom sig i E2, och blev tia.

I Junior–klassen fick vi in två av tre svenskar topp–tio. Albin Elowson gjorde det bäst, var topp–tre på två av sex prov och blev sexa.

– Det blir lite lotteri när det blir såhär, tycker jag. Brutalt sönderkört! Banan förändras extremt under tiden och det blir inte samma förutsättningar för alla. Klart att det går att ta sig fram, men det blir inte rättvist, sa Elowson.

 

Albin Elowson slutade sexa i Junior.
Albin Elowson slutade sexa i Junior.

 

Oliver Nelson körde in på nionde plats, medan Kevin Olsen tvingades bryta tidigt. Dubbelsegraren från Marocko, Giacomo Redondi, tog en tredje seger för året när han vann närmast före Diogo Ventura och Josep Garcia.

Morgondagen inleds först klockan 10.00. Transporterna är förkortade, vilket gör att varvtiden kommer att ligga på omkring två timmar. Enduro–, och crossprovet är omdragna, och extremen kommer att dras om i morgon bitti. Återstår att se hur körbar söndagen kommer bli, mer regn väntas nämligen.

 

 

Oliver Nelson slutade nia i Junior.
Oliver Nelson slutade nia i Junior.

 

Tommy Sjöström hade en tuff dag i sin VM–debut på Yamaha.
Tommy Sjöström hade en tuff dag i sin VM–debut på Yamaha.

 

Förarna hade kanske inte så roligt. Men ingen hade nog velat byta med Maurizio Micheluz, Track Inspector.
Förarna hade kanske inte så roligt. Men ingen hade nog velat byta med Maurizio Micheluz, Track Inspector.

 

Oriol Mena jagad i leran.
Oriol Mena jagad i leran.

 

Jaemu Betriu.
Jaemu Betriu.

 

 

Novemberkåsa i Portugal. I april.
Novemberkåsa i Portugal. I april.

 

 

Jean–Baptiste Nicolet.
Jean–Baptiste Nicolet.