Vädret under lördagen till trots – Göta MS andra VM–arrangemang i enduro måste betecknas som succé. Tuffa prov, en organisation som flöt, publikvänligt och en härlig stämning. Och så ett gäng blågula pallplatser. Under söndagen tog Albin Elowsonen ny andraplats i Junior, samtidigt som Joakim Grelsson blev tvåa i Youth Cup efter en av de mer häftiga sekundstriderna i årets VM–serie. 

Albin Elowson har verkligen växt in i Junior–klassen, när han efter skadan förra året nu gör sin första hela säsong sedan han lämnade 125:an. Han nosade på pallen i premiären, tog sig upp där en utav dagarna i Portugal, levererade stabila femteplatser i Grekland och har nu fyra raka dagar bland de tre främsta.

I Sveriges GP i Enköping gjorde han sin bästa tävling hittills och var tvåa båda dagarna. Men det var mycket slit.

– Det var nog årets tuffaste tävling. Jag gör fortfarande lite för mycket misstag, men överlag är jag nöjd, sa Elowson som hittas på silverplats i sammandraget.
– Och den där silvermedaljen ska jag hålla hårt i nu.

Italienaren Giacomo Redondi tog två nya segrar och den enda som är fortsatt obesegrad i årets VM–serie. Tiderna som Honda–föraren levererade hade räckt till en tionde plats totalt på lördagen och en sjätte på söndagen.

 

Steve Holcombe.
Steve Holcombe.

 

Men än mer imponerade kanske Steve Holcombe, som är yngre än Redondi och hamnade bakom italienaren under förra årets Junior–serie. Britten totalvann Sveriges GP båda dagarna – på lördagen överlägset och på söndagen efter en spännande sekundstrid med Matthew Phillips och Johnny Aubert. Bara dryga fyra sekunder skiljde de tre efter över en timmes provtid.

Spännande var det också i fighten om pallplatserna bakom Jack Edmondson i Youth Cup 125 cc under söndagen, där vi hade två svenskar inblandade – Joakim Grelsson och Erik Appelqvist.

 

Joakim Grelsson.
Joakim Grelsson.

 

Appelqvist tog ju andraplatsen på lördagen, när Grelsson tog prick och därför missade pallen. Men under andradagen hade Östersundsföraren sekunderna på sin sida. Dryga åtta sekunder skiljde tvåan Grelsson, via Appelqvist och Antti Hanninen, till femman Lee Sealey inför det sista provet. När det var kört var det dryga tvåa.

Grelsson behöll andraplatsen, en sekund och fjorton hundradelar före Sealey. Hanninen var ytterligare 54 hundradelar bakom och Appelqvist fick nöja sig med femteplatsen, 43 hundradelar bakom finnen.

 

Joakim Ljunggren.
Joakim Ljunggren.

 

Av de svenska seniorerna levererade Joakim Ljunggren och Mikael Persson bäst resultat. Ljunggren blev femtonde man totalt och var bara fem sekunder från att bli första svensk att ta poäng i GP–klassen. I E3–klassen slutade comebacken med en sjätte plats.

Mikael Persson var längre bak i totalen, men noterades för en säsongsbästa femte plats i E1, där hela åtta man tvingades bryta eller alls inte kom till start. I sammandraget hittas Persson nu på en total nionde plats.

 

Mikael Persson
Mikael Persson

 

Av de svenska damerna gick det bäst för hemmaföraren Emelie Karlsson, som kunde leverera en sjätteplats efter att ha blivit passerad av norskan Katrine Rye–Holmboe när kedjan tappades alldeles i slutet av det sista provet.

Laia Sanz tog årets första seger och plockade några poäng på Jane Daniels som ”bara” blev trea. Tyskan Maria Franke klämde sig in emellan.

 

Nathan Watson bröt Eero Remes segersvit i E1.
Nathan Watson bröt Eero Remes segersvit i E1.