Årets Gotland Grand National blir starten på en ny era för tävlingen. Inte bara arrangeras klassikern numer i ny regi – man ingår också i den helt nya Wess–serien. Nordic Sport&Event är redo, förarna är redo, Tofta Skjutfält är redo. Nu åker vi!

Den 35:e upplagan av Gotland Grand National står för dörren och det är ett Gotland 2.0 vi kommer få beskåda i år. Nordic Sport&Event gick in som samarbetspartner i arrangemanget under 2013, men från och med i år driver man tävlingen i egen regi genom den nya, egenstartade föreningen EMX Gotland.

Och det blir en rivstart. Sällan har GGN haft lika många blickar på sig som man har 2018. Anledningen stavas framförallt Wess – World Enduro Super Series, den nya, VM–konkurrerande serien, som startades upp av österrikiska KTM Group till den här säsongen. Efter Extreme XL Lagares i Portugal, Erzberg i Österrike, franska Trèfle Lozérian, Red Bull Romaniacs i Rumänien, 111 Megawatt i Polen och den brittiska tävlingen på Hawkstone Park är det nu dags för GGN att utgöra deltävling nummer sju i serien.

 

KTM och Husqvarnas fabriksteam i enduro är på plats.

 

 

Vilket får till följd att Gotland invaderas av fler internationella endurostjärnor på samma gång än kanske någonsin förr. Fjolårets världsmästare Josep Garcia kommer, förre VM–föraren i såväl motocross som enduro Nathan Watsson likaså, legendarerna Taddy Blazusiak och Graham Jarvis är här, de nya stjärnskotten Billy Bolt och Manuel Lettenbichler också. Bland andra.

Dessutom ser vi naturligtvis flera av de största svenska namnen inom såväl enduro som motocross – Albin Elowson, Joakim Ljunggren, Jesper Jönsson, Ken Bengtsson och Robert Kvarnström för att nämna några. Och så ett gäng norrmän. Inte minst fjolårssegraren Kjetil Gundersen.

Mats Nilsson, Kungen av Gotland kallad, som vunnit tävlingen åtta gånger under karriären och därmed är bäst genom tiderna, kommer dock inte till start. Nilsson var anmäld men tvingades under gårdagen meddela att det inte blir något försök till en nionde seger. Det efter en krasch för ett par veckor sedan, med en skadad hand som följd.

 

För första gången någonsin kommer starten, och hela banvarvet, att nyttjas under två dagar.

 

Men innan de stora namnen ska ut på den drygt två mil långa banan ska majoriteten av förarna göra sitt – motionärer, ungdomar, guldhjälmar, militärer och förare på veteranhojar. Totalt 3028 förare är just nu anmälda att köra. Om ni inte är på plats går det utmärkt att följa lördagens tävlingar via SvT. Kolla in svt.se för exakta tider.

Här är tiderna som gäller för er som är på plats:

Fredag, 08.30: Start Klass 5 – Guldhjälm 50 cc.
Fredag, 08.30: Start Klass 10, 11 – Veteranklass Modern/Äldre.
Fredag, 09.30: Start Klass 4 – Guldhjälm 65 cc.
Fredag, 10.00: Start Klass 1 och 2 – Ungdom
Fredag, 10.30: Start Klass 3 – Guldhjälm 85 cc.
Fredag, 12.45: Start Klass 7, 8, 9, 12 – Motion 50–59 år, Dam Motion, Militär, Motion +60 år.

Lördag, 08.45: Start Klass 4 – Motion 15–29 år.
Lördag, 08.55: Start Klass 5 – Motion 30–39 år.
Lördag, 09.05: Start Klass 6 – Motion 40–49 år.
Lördag, 12.30: Start Klass 1, 2, 3 – Elit Dam/Herr, Senior, Junior.