Enligt folk på plats var det en otäck krasch Oliver Nelson gjorde på testbanan igår vid lunchtid. Men efter att ha spenderat kvällen på sjukhus fick TM–föraren just klartecken att starta. Och gör ett försök. Resterande tolv svenskar är också redo. 

Erik Appelqvist är först ut av svenskarna på kvällens prolog, när han kör som sist i Youth Cup. Appelqvist var också sist in av svenskarna och anlände först igår på grund av studentfirande.

– Jag har hunnit gå crossen rätt bra och extremen någon gång. Enduron får jag ta som den kommer. Det ska nog bli bra. Känns som det är rätt likt hur det kan se ut i Sverige, sa Appelqvist när vi träffade honom under dagen.

Robert Kvarnström gör VM–comeback efter att inte ha kört internationellt sedan finalen 2013. Nu plockades han upp av Team Miglio Yamaha, som ersättare för skadade Jamie McCanney.

– Jag blev jäkligt förvånad faktiskt. Och det var ingen som hade tipsat om mig eller något sånt heller, utan teamet hade bestämt sig för att fråga mig, berättade Kvarnström.
– Jocke (Johansson) har tjatat på mig länge att jag ska med och köra någon tävling. Men jag har inte haft suget. Så det blev lite konstigt när den här chansen kom nu och jag tog den.

 

Robert Kvarnström är tillbaka i VM–sammanhang.
Robert Kvarnström är tillbaka i VM–sammanhang.

 

Men Jocke Johansson hade förståelse.

– Det är jätteroligt. Nu har vi ju två svenska Yamaha–team på plats, med vårt och Miglio, skrattade Jocke.
– Ett A– och ett B–team.

I Miglio finns ju också Micke Persson, som tvingades bryta båda dagarna i Grekland senast och söker revansch.

Från Australien har Stefan Granquist och Emelie Karlsson hunnit acklimatisera sig hyfsat, när paret varit hemma sedan en dryg vecka tillbaka och i alla fall kunnat köra runt fem timmar på sina cyklar.

– Det känns bra. Det är ju i princip samma cykel jag kör hemma, förra gången jag var över var det ju inte ens samma märke, sa Granquist som gör karriärens andra VM–start och blir en outsider i E1.
– Jag skadade foten för ett tag sen och sista AORC innan vi kom hit var min sämsta på länge. Men nu känns det betydligt bättre. Det ska bli kul.

 

Emelie Karlsson ute och kikar på kvällens supertest.
Emelie Karlsson ute och kikar på kvällens supertest.

 

Emelie planerar köra hela serien, i det fall hon är med bra i totalen efter de tre första tävlingarna. Men att hon inte hunnit träna lika mycket som tidigare år har stört uppladdningen.

– Jag var betydligt snabbare när jag var här för två år sedan. Men då hade jag inte ekonomi i att köra hela serien. Nu har jag jobbat dag och natt, men då har jag inte hunnit träna. Det blir fel hur man än gör, skrattade Emelie som ändå verkade vara vid gott mod.

Oliver Nelson kraschade illa på testbanan igår och tvingades med ambulans till sjukhus. Ett litet ben i handleden konstaterades av, men rörligheten i handen var i princip som vanligt. Nelson fick också en smäll på ena låret och ena armbågen.

– Det är egentligen armbågen som känns värst nu, berättade Nelson efter att ha varit på sjukhuset och hämtat röntgenplåtarna.

Väl med dem på plats konstaterade FIM’s läkare att Oliver fick tillåtelse att starta.

– Jag gör ett försök och kör ikväll, så får vi se hur det känns.

Övriga svenskar till start är Niklas Persson, Kalle Svensson, Albin Elowson, Kevin Olsen, Pontus Skoog, Martina Reimander och Emilia Reimander. Tommy Sjöström är inte på plats i Finland. Prologen drar igång klockan 18, svensk tid.

 

En del av kvällens prolog, som drar igång klockan 18 svensk tid.
En del av kvällens prolog, som drar igång klockan 18 svensk tid.