På måndagen startade Six Days i Kotka, Finland, och det svenska junior trophy-laget gick direkt upp i ledning. Laget består av förarna Martin Sundin, Calle Sjöö, Johan Carlsson och Kalle Svensson. Sverige leder med en och en halv minuts marginal till tvåan Frankrike och trea är Storbritannien.

webJC
Johan Carlsson kör i det svenska Junior Trophy-lag som leder Six Days efter första dagen med en och en halv minut före Frankrike. Foto: INGE BERGQUIST

Det var nog många som hade räknat med att Finland skulle leda både trophy och junior trophy efter den första dagen men det blev endast tropy-laget som svarade upp till de förhoppningarna. För de finska juniorerna blev det en tung dag. Efter fem av dagens åtta prov så bröt Roni Nikander och så på dagens sista prov kraschade Kimmo Hurri.
I junior trophy så räknas de tre bästa förarna av de fyra som ingår i laget. Skulle den tredje föraren bryta så är det maxtid på två timmar som den föraren belastas med per dag. När det gäller trophy-lagen så räknas fem av sex förare.
I trophy så leder Finland med över fem och en halv minut över Spanien och Australien är trea. Det svenska trophy laget bestående av Joakim Ljunggren, Johan Edlund, Martin Larsson, Daniel Persson, Jakob Mörhed och Jonas Karlsson körde in som sjua lite över 16 och en halv minut bakom Finland.
Oväntat nog kom ett svenskt tjejlandslag bestående av Jessica Jönsson och Jessica Malcolmsson till start. Från början skulle Jönsson startat som ensam tjej men så i sista stund kom Malcolmsson in i bilden. Det var så oväntat att den hoj hon körde på var Ljunggrens Husaberg TE 300 tvåtakt som han kör VM på. Jönsson vann klassen medan Malcolmsson överskred sin respittid och belastades med maxtiden två timmar. Det svenska landslaget ligger fyra och Malcolmsson startar inte om idag (läs tisdag).
De svenska klubblandslagen gjorde mycket bra ifrån sig den första dagen. Team Östra Junior (Pontus Högberg, Linus Karlsson, John Nyström) leder före Team West (Emil Gustavsson, Anton Sandstedt, Albin Elowson).
Fyra är Team Östra Östhammar MK (Tobias Burman, Johannes Törnqvist, Olle Löthman) som följs direkt av Team Östra Linköpings MS (Hampus Falk, Lars Löfgren, Daniel Johansson) vilka har Team Östra Göta (Emil Karlsson, Kristoffer Jönsson, Patrik Ståhl) bakom sig på en sjätteplats. Team Östra Försvarsmaktens EK (Jonas Fredriksson, Måns Dalén, Viktor Häll) ligger på en 19e plats.
Nämnas kan att nyazeeländaren Adrian Smith var totalsnabbast av alla klubbförare men han var bara tre hundradels sekund snabbare än Pontus Högberg och sedan följde Olle Löthman på en tredjeplats.