Efter en tids ovisshet angående inomhus-VM i enduro är det nu klart att det blir tre deltävlingar. Den tidigare promotorn, spanska R.P.M. Racing, har klivit av och istället är det FIM som tillsammans med arrangörerna som arrangerar tävlingarna under det nya namnet FIM Superenduro VM.

 

FIM beslöt att 2008 skulle inomhus-serien FIM Indoor Enduro World Cup starta. I juli samma månad valde FIM att R.P.M. Racing skulle bli världscup-promotor. Serien fick senare VM-status under namnet FIM Indoor Enduro World Championship.

Vad Race erfar så hade den tidigare VM-promotorn ställt höga ekonomiska krav på teamen som skulle köra inomhus-VM. Enligt den källa Race pratat med så vad det väldigt stora summor det rörde sig om och det kunde teamen inte ställa upp på i dessa kärva ekonomiska tider.

Serien startar den 26 november i Genoa, Italien, för att helgen därefter fortsätta med deltävling två den 10 december i Lodz, Polen. Finalen körs sedan i Barcelona den 5 februari.

Man kan lugnt förvänta sig en stor publik i Polen då de har chans att se hemmafavoriten Taddy Blazusiak. Taddy som för övrigt i helgen körde hem ytterligare en titel i den prestigefyllda amerikanska inomhusserien Endurocross.

Från svenskt håll så kommer regerande silvermedaljören Joakim Ljunggren att ställa upp i FIM Superenduro VM-serien. När det var som mest ovisst med VM-serien så anmälde sig Husaberg-föraren till Novemberkåsan. Båda tävlingarna går samma helg men nu blir det alltså i Genoa som Ljunggren slutligen kommer att tävla.

I en kommentar till nya FIM Superenduro VM uppgav Olivier Godallier, FIM:s marknadsförings- och kommunikationsdirektör, följande i en pressreales:

– Detta är en spännande ny era för Superenduro och FIM har förbundit sig att se till att serien får det stöd den förtjänar. Under en relativt kort tid här har sporten vuxit till en stark produkt och ett som vi tror kommer att fortsätta utvecklas i rätt riktning under kontroll av FIM. Vi vill ta tillfälle i akt att tacka de lokala arrangörerna, den nationella förbunden, förare och team för deras fortsatta stöd och för att önska dem lycka till i denna nya serie.