De svenska klubblagsförarna stod för fina prestationer när den första dagen av sex kördes i slovakiska Kosice. Team Östra Elit, med Fredrik Johansson, Linus Karlsson och Jens Hillgren, ligger på en total andraplats. Och Oliver Nelson var totalsnabbast av klubblagsförarna. 

Ja, Oliver Nelson kom alltså efter många om och men till start i årets Six Days. Efter att först ha blivit uttagen till Team West och tackat nej fick han på nytt frågan när Marcus Adielsson skadade sig på SM–tävlingen i Östhammar för två veckor sedan.

Och att Nelson, som fick ett litet internationellt genombrott på förra årets Six Days i Argentina innan han kraschade bort sig, skulle vara i topp i klubblagsklassen var kanske ingen jätteöverraskning. Men Nelson trivdes inte jättebra på banorna.

– Det kändes mest som att man studsade runt. Det var halt och slirigt. Försökte göra det bästa av situationen, sa Nelson som dessutom inte hade den bästa startpositionen, långt bak av klubblagsförarna:
– Jag vet inte vilka jag hade framför mig, men det kunde ju i princip vara vilken motionär som helst.

Dessutom fick Team West–föraren handskas med en rejäl regnskur på det första varvets crossprov.

– Blev som att köra på is, sa han.

Men efter att ha sett resultatet som snabbast bland klubblagsförarna, och med bara en dubbelhelg på SM bakom sig sedan november förra året, kunde Tibro–föraren trots allt inte vara särskilt missnöjd.

Med klubbkompisarna John Salomonsson, som aldrig kört utomlands tidigare, och Erik Wahlström ligger Team West nu på en nionde plats efter den första dagen.

Knappa två minuter framför återfinns Team Östra Elit på en andraplats. Jens Hillgren, Fredrik Johansson och Linus Karlsson körde jämnt och stabilt och har 47 sekunder upp till ledande italienska Moto Club Italia.

 

Fredrik Johansson och Team Östra Elit är tvåa totalt i Klubblagsklassen.
Fredrik Johansson och Team Östra Elit är tvåa totalt i Klubblagsklassen.

Adam Andersson i Team Östra Junior stod också för en imponerande prestation när han körde in som totalfemma av klubblagsförarna i sin Six Days–debut. Med teamkompisarna Edvin Hamnäs och Jimmy Wicksell återfinns man efter den första dagen på en femte plats.

Wicksell, vars pappa Dick för övrigt är den enda svensk som varit totalsnabbast på Six Days (och dessutom två gånger), var hyfsad nöjd med sin internationella endurodebut.

– Det var jobbigt. Och backigt. Men det gick väl ok, sa han.

Bland övriga svenska klubblag hittas Team Östra Botkyrka MK på en 15:e plats, Team Östra Göta MS som 29:e lag och Team Östra Försvarsmaktens EK som 32:a.

 

Oscar Blom kör tillsammans med bröderna Häll, Victor och Oscar, i Team Östra Försvarsmaktens EK.
Oscar Blom kör tillsammans med bröderna Häll, Victor och Oscar, i Team Östra Försvarsmaktens EK.