Han hade den tolfte snabbaste tiden av samtliga igår. Och var näst snabbast av juniorerna. I dag och i morgon blir det dessutom till 85 procent sandunderlaget, något Oliver Nelson aldrig stuckit under stol med att han trivs på.
– Det ska nog passa, sa han på onsdagsmorgonen.

Taylor Robert, Josh Strang och Oliver Nelson. Ja, där har ni topp–tre på gårdagens avslutande specialprov i San Juan. Efter att ha varit 15, 9, 18 och 14 på det första varvets fyra prov och haft totalt elfte bästa tid tappade Nelson mycket tid när prov nummer 1 kördes för andra gången. Men sedan slog han alltså till med en supertid andra gången på prov nummer 2, dagens sista.

– Jag kom ifatt en kille och det dammade på rätt bra så det blev en krasch där, sa Nelson om det näst sista.
– Sedan tyckte jag att jag körde i ungefär samma tempo som tidigare på det sista. Så jag vet inte hur det kunde bli så bra, det kanske var de andra som tog det lugnt, fortsatte han blygsamt om tredjeplatsen på det sista.

I dag går han ut som förare nummer tolv, med idel världsstjärnor framför sig. Och när man nu flyttar till en ny bana kommer proven att till 85 procent köras på sand. Något som Nelson tror kommer gynna både honom och det svenska laget.

– Ja, det tror jag. Det är lite nu det börjar på riktigt. Tre prov är mestadels sand och det känns som att det kommer passa mig, sa Nelson som också uppskattade upplägget med fyra prov på ett varv för att sedan avsluta med de två första proven en gång till.
– Det är rätt skönt för hjärnan. Det blir liksom ett varv och sedan kan man ösa på de två sista.

Trots den fantastiska körningen från Nelson under gårdagen tappade Sverige en placering i sammandraget. Men det berodde nog mer på att konkurrenterna var snabbare. För såväl Lars Löfgren som Kevin Olsen förbättrade nämligen sina tider från måndagen. Och Jesper Börjesson är näst snabbast bakom Nelson.

 

Jesper Börjesson får hjälp av pappa Lars att trassla ut ett plastband. I bakgrunden syns landslagscoach Daniel Persson.  Foto: Jonty Edmunds/Future7Medi
Jesper Börjesson får hjälp av pappa Lars att trassla ut ett plastband. I bakgrunden syns landslagscoach Daniel Persson. Foto: Jonty Edmunds/Future7Medi

 

Landslagscoachen Daniel Persson summerade de övriga grabbarnas insatser under den andra dagen.

– Grabbarna har kört bra. Kevin Olsen förbättrar sig men är ändå frustrerad och vill ännu mer; Lars Löfgren har rullat på bra, men kör säkert och vill inte vurpa och förvärra den tumme som han gjorde illa igår; Och Jesper Börjesson är säkerheten själv och levererar helt okej tider hela tiden, sa Persson och fortsatte:
– USA körde grymt bra idag vilket gjorde att vi ramlade ner till en fjärdeplats. Men vi har häng på toppen och det är nu det börjar hända saker. Vi är starka.

 

Lars Löfgren störs något av tummen från kraschen i måndags och kör lite på säkerhet. Foto: Jonty Edmunds/Future7Medi
Lars Löfgren störs något av tummen från kraschen i måndags och kör lite på säkerhet. Foto: Jonty Edmunds/Future7Medi

 

Under gårdagen steg temperaturen betydligt högre än de blyga sex grader som det rapporterades om måndagen. Runt 27 grader låg toppnoteringen på och än varmare sägs det bli i dag. Men det är inget som stör Oliver Nelson och de svenska grabbarna, när de strax innan lunch svensk tid ger sig iväg för att återta den där pallplaceringen.

– Nej, det tror jag inte. Det är redan 15 grader här nu och klockan är bara 7, så det kommer bli varmt. Men samtidigt har man börjat vänja sig nu. Det var rätt skönt dock att det svalt under första dagen i måndags, då kunde man komma in i det lite bättre, menade Nelson.

 

Kevin Olsen förbättrade sin tid från igår men är frustrerad och vet att han kan vara snabbare. Foto: Jonty Edmunds/Future7Medi
Kevin Olsen förbättrade sin tid från igår men är frustrerad och vet att han kan vara snabbare. Foto: Jonty Edmunds/Future7Medi