För första gången sedan andra världskriget kommer det 2020 inte att köras något International Six Days of Enduro. Den 95:e upplagan av tävlingen skjuts fram ett år och kommer i stället att avgöras i Italien under samma period 2021. 

Så har coronapandemin stoppat ännu ett stort idrottsarrangemang. I dag kom beskedet från FIM att årets International Six Days of Enduro är inställt. Det efter långa och djupa diskussioner mellan det internationella motorcykelförbundet, det italienska förbundet (FMI) och de arrangerande klubbarna.

Tävlingen skulle ha avgjorts den 31:a augusti till den 5:e september mellan Lombardiet och Piemonte i norra Italien, alltså det område som varit ett av de värst drabbade i hela världen av coronaviruset. Beslutet kommer därför inte som någon överraskning, även om det på intet sätt var något lätt beslut att ta.

– Vi har varit tvingade att ta många svåra beslut under de senaste veckorna för att förhålla oss till COVID19–pandemin och den påverkan det haft på olika länder världen över. Att skjuta fram ISDE var inget lätt beslut, eftersom vi vet hur viktig tävlingen är för såväl mängder av förare som förbund världen över, säger FIM’s president Jorge Viegas i ett pressmeddelande.

Och han säger ”skjuta fram” tävlingen av en anledning. Six Days kommer förvisso inte att avgöras under 2020 och årets tävling är därmed inställd, det kommer inte att koras några världsmästare. Men istället för att hitta en ny arrangör till 2021 kommer ISDE att avgöras på samma plats nästa år.

– Tack vare ett mycket bra samarbete med FMI och den lokala arrangörsorganisationen känns det som att vi tagit ett rätt och rättvist beslut för samtliga inblandade, forsätter Viegas.

Det står därmed fast att den 95:e upplagan av Six Days kommer att avgöras i Italien, mellan den 30:e augusti och 4:e september 2021.

– På grund av coronautbrottet var vi tvungna att ta det här svåra beslutet. Att skjuta fram 2020 års ISDE till nästa år visar att vi bryr oss om förarnas säkerhet. Vi har hela tiden varit glada över att få chansen att arrangera tävlingen, den mest prestigefulla i endurosporten, här i Italien, men som läget är nu är det här rätt beslut. Jag är tacksam för det stöd vi fått av FIM och dess president Jorge Viegas, och för det hårda jobb som arrangörsorganisationen gjort. Vi ser redan nu fram emot ISDE i Italien 2021 – tävlingen kommer att bli ännu häftigare, säger det italienska förbundets president Giovanni Copioli.

Six Days kördes första gången 1913, innan den andra upplagan av tävlingen fick vänta till 1920 på grund av första världskriget 1914–1918. Från –20 körde man sedan varje år till och med 1938, innan tävlingen som skulle körts i Österrike 1939 ställdes in på grund av andra världskriget.  Den 22:a upplagan kördes 1947 och sedan dess har tävlingen avgjorts varje år, utan undantag, fram tills förra året i Portugal.

Fotnot: Vi återkommer med mer kommentarer om att Six Days ställts in i kommande nummer av tidningen.