Ja, det blev en lyckad blågul helg när årets EM–serie i enduro avslutades i slovakiska Gelnica. Inte mindre än sex svenska förare kommer nämligen hem med medaljer. Som om inte det vore nog vann Sveriges damer Lag–EM och herrjuniorerna slutade på bronsplats.

I all sin enkelhet var det en riktigt häftig crossbana som avslutade EM–finalen i enduro idag. Efter två endurodagar var det dags för crossheat, likt ett ”mini-Six Days”, och redan klara europamästaren Joakim Grelsson avslutade på topp med att vinna Junior U20–heatet.

 

Joakim Grelsson avslutade med en ny seger.

 

– Det var riktigt roligt. Jag var ut som trea och när jag tog mig upp som tvåa gav jag mig fan på att jag skulle ta hem det, sa Grelsson som därmed vann sju av årets nio EM-tävlingar.
– Jag är faktiskt förvånad att det gått så bra.

Bakom hade Calle Johansson ännu en tung dag, efter tidsbestraffning i fredags och maskinproblem som tvingade honom bryta igår var han idag omkull i första böj. Johansson fick börja om från sist men körde upp sig till tia. Ett resultat som med minsta möjliga marginal räckte för att knipa silvret i Junior U20. Dubbelt svenskt alltså.

 

Dubbelt svenskt i topp av Junior U20 125cc.

 

I Senior E1 var Andreas Linusson redan klar mästare. Linusson bestämde sig därför för att kika på dagens crossheat från sidan. Alexander Dahlén i samma klass lyckades inte knipa den bronsmedalj han hade sikte på inför helgen.

Brons blev det i alla fall för Oliver Nelson i Senior E2. Nelson gjorde vad som behövdes och knep därmed karriärens första medalj som senior i EM–serien. Också Pontus Skoog fick ett brons med sig hem, i Junior E1. Samma valör som KTM–föraren körde hem förra året.

 

Oliver Nelson körde hem ett brons i Senior E2.

 

Dam–klassens avgörande crossheat blev något märkligt när majoriteten av förarna gått ihop för att hjälpa finskan Marita Nyqvist att försöka knipa en bronspeng före holländskan Nina Klink. Bakgrunden var, enligt de svenska och finska förarna, återupprepande fusk från Klink sida under hela serien. Holländskan körde in som tvåa bakom redan klara mästarinnan Jessica Gardiner, men övriga där bakom stannade på sista varvet upp för att släppa fram Nyqvist till den tredjeplats hon behövde för att knipa bronset.

 

Visst tumult uppstod efter damernas crossheat.

 

Taktiken såg ut att lyckas och visst tumult utbröt efteråt, men vad förarna inte visste var att transponderslingan var något märkligt placerad innan målhoppet. Nyqvist hann därmed bara fram till fjärdeplatsen och förlorade bronset med minsta möjliga marginal. Berzelius var sedan igår redan klar silvermedaljör.

I Lag–EM knep Berzelius tillsammans med Martina och Emilia Reimander dessutom guldet före Finland och Polen. De svenska juniorherrarna, med Grelsson, Johansson, Skoog och Robin Wiss, körde dessutom in på en bronsplats.

 

De svenska damerna vann Lag–EM.

 

Men om den svenska EM–prestationen i år var fantastisk så var den italienska än värre. De italienska seniorerna vann Lag–EM och individuellt såg vi dessutom italienare på de tre första platserna i Overall – Matteo Pavoni som mästare före Maurizio Micheluz som tvåa och Oscar Baletti på bronsplats. Pavoni vann också Junior E1 medan Micheluz tog hem Senior E3.

 

Italiensk storslam i totalen.

Fotnot: Mycket mer om EM–finalen i enduro läser ni i nästa nummer av tidningen. Och som ni säkert förstår – köper ni inte tidningen kommer vi inte heller kunna rapportera gratis här på hemsidan.

 

Näst bästa svensk under dagens crossheat? Alexander Gunnerheim.