Första rundan av Italienska mästerskapet tjuvstartade redan igår, med en prolog på kvällen. Idag var första riktiga endurodagen och tolv specialprov kördes. Tre svenskar kom till start och bäst ifrån sig gjorde Micke Persson, som blev totalåtta och femma i klassen för utländska förare. 

Micke Persson, Max Ahlin och Sebastian Olsen tog alla chansen att köra den första rundan av Italienska mästerskapet, som inleddes i Arma di Taggia med en kvällsprolog redan under gårdagen. Persson körde där in som 16:e, men visade sedan på dagens första varv att han kunde betydligt mer än så.

Fyra på första provet, femma på det andra och sexa på det tredje, såg honom ligga med som sexa när man gick ut på det andra. Hann föll till sjua där och tappade ytterligare en placering på det tredje, men höll åttondeplatsen över det sista varvet. Därmed blev Persson också femma i klassen för utländska förare, samtidigt som han var näst bästa 2-taktsförare och den snabbaste på 300 2.takt.

Andrea Verona ledde tävlingen större delen av dagen och vann till slut nästa minuten före Hamish Macdonald, med Davide Soreca på tredje plats. Bakom de följde Nathan Watson, Matteo Cavallo, Theo Espinasse och Wil Ruprecht. Bakom Persson rundade Thomas Oldrati och Hugo Blanjoue av topp tio.

Max Ahlin tävlingsdebuterade internationellt på Beta och var 28:a på gårdagens prolog. Svensken fick sedan en tuff start på dagen, med en blygsam 45:e tid på det första provet, men körde sedan upp sig. 28:a efter första varvet, 26:a efter andra, sedan 25:a och i mål som 23:a. I Junior-klassen, som han kommer köra i VM, hade Ahlins tid räckt till seger.

Tredje svensk som startade Italienska var Sebastian Olsen, som satsar på VM’s 125–klass i år. Husqvarna-föraren debuterade i serien och körde in som 99:a totalt och 36:a i föraren för utländska förare.

Andra tävlingen i Italienska mästerskapet körs redan i morgon på samma bana, men då kör förarna bara tre varv.