I morgon är det dags för årets tredje deltävling i Grand National Cross Country – den största och mest prestigefyllda enduroserien i USA. Race var under dagen och kollade in banan tillsammans med Rikard Hansson, som känner sig redo igen efter förra helgens krasch. 

Aonia Pass utanför Washington i Georgia är skådeplats för The Specialized General – årets tredje runda av GNCC–serien. Som vanligt inledde småhojarna och 4-hjulingarna tävlingshelgen på lördagen och tidningen var på plats för att tillsammans med Rikard Hansson kolla in banan.

Och det var en på många ställen kladdig och blöt bana vi möttes av, efter häftigt regnande under natten mot lördagen. Materialet är vad man kallar för ”red clay” och typisk för bland annat Georgia, en slags röd lera vars färg främst beror på den stora mängden järnoxider.

Inget fortsatt regn under dagen dock, utan istället har solen lyst. Men någon värme är det inte frågan om överhuvudtaget. Vindarna är iskalla och kvicksilvret på termometern sträcker sig bara en handfull grader över nollan. Om man kört med celsius vill säga.

Man skulle kunna säga att det är den totala motsatsen till tävlingen utanför Palatka i Florida för en vecka sedan, där det dammade rejält på sina ställen och var över 30 grader varmt.

Där tvingades Rikard Hansson bryta på det tredje varvet, men visade fram tills dess att farten finns för att fightas om en placering topp tio. Smällen var dock inte värre än att han har kunnat träna på från mitten av veckan, och dessutom hunnit med ett pass på motorcykeln.

– I början av veckan var det inte alls bra. Jag hade både ont i axeln och ont i huvudet, men jag har fått behandling under veckan och då släppte det. Tror det var lite spänningar i nacken. Nu känner jag mig helt återställd, sa Hansson och kommenterade banan:
– Det ser fint ut och nu ser det ut som att det är rätt bra fäste. Torkar det upp mer så kan det nog bli rätt halt. Det är lite svensklikt – lite bokskog, lite ler, några kärr. Det kan nog passa bra.