Micke Persson har aldrig lyckats fullt ut i ett varvlopp. Och aldrig tidigare kört i mål på Gotland. Men formkurvan han visade upp på de sista SM–tävlingar håller i sig och idag körde KTM–föraren hem världens största endurotävling. I Dam–klassen skrällde 17–åriga Matilda Ahlström, som dessutom tog en överlägsen seger. 

Det blev en häftig tävling när elitförarna i eftermiddags gjorde upp om segern i årets Gotland Grand National. Efter att Jimmy Wicksell tagit starten kunde Micke Persson tidigt ta över ledningen, men Persson blev redan efter ett halvt varv omkörd av Max Ahlin – som var den som ledde fältet vid första varvningen.

Persson gjorde ett av de två obligatoriska tankstoppen tidigt, men rullade då bara genom fållan och ut på ett nytt varv. Han hade då blivit passerad också av Oskar Ljungström, som växlade i ledning med Ahlin på det tredje varvet. När både Ahlin och Ljungström sedan gick in efter tre varv kunde Persson tillfälligt ta över ledningen, men tappade den på nytt till Ahlin.

Rikard Hansson och Oskar Ljungström.

Persson, Ahlin och Ljungström gjorde sedan sina andra tankstopp efter fyra varv – och då kunde Albin Elowson och Rikard Hansson, som legat med strax bakom, passera förbi och ta sig upp som etta och tvåa. Ljungström tappade något på det femte, men mellan Persson, Ahlin, Hansson och Elowson skiljde inte många sekunder. Där bakom lurade dessutom såväl Oskar Olsson som Ken Bengtsson och Even Heibye.

Heibye skulle dock bryta på det sjätte, medan Oskar Olsson efter en krasch fick nöja sig med att bli nia och segrare i Senior–klassen, där han var närmast före totaltian Anton Lundgren och Andreas Övgård. På det sjätte varvet hände också en del annat i täten – Micke Persson tog sig om Ahlin upp mot Hästskon och fick därefter genast en lucka. Ljungström hade samtidigt fått krafter tillbaka, men det var framförallt Hansson och Elowson som hungrigt jagade strax bakom Ahlin.

Max Ahlin.

När förarna skulle ut på det sjunde och sista varvet ledde Persson 18 sekunder före Ahlin, med ytterligare 20 ner till Hansson och Elowson. Fyra förare inom 38 sekunder alltså. Perssons avstånd till Ahlin växte dock under början av varvet och det började mer och mer se ut som att Karlskoga–föraren äntligen skulle ta sig i mål på Gotland. Och då göra det som segrare.

Elowson hade dock inte gett upp, han kunde först passera Hansson och sen snabbt dessutom köra om Ahlin, och satte fart mot Persson. Han var 32 sekunder efter i Hästskon, men krympte det till 18 när knappa fem minuter återstod av varvet.

Albin Elowson.

Persson höll dock undan – när han kom över uthoppet, ner på Allhagemyr en sista gång, så gjorde han det i ensamt majestät. Och några svängar senare kunde han passera de dubbla målflaggorna som segrare i GGN 2020. En fantastisk prestation från Persson, som efteråt menade att han gjort allt rätt inför året tävling.

– När jag väl sa till mig själv att jag skulle vinna så var det inget att spara på. Jag kanske har trott på att jag ska kunna vinna förr om åren också, men jag har aldrig förberett mig som man måste göra. Nu vet jag vad som krävs. Och det räckte, sa Persson.

Micke Persson.

Elowson slutade tvåa och Ahlin kunde, trots att han var enormt trött mot slutet, köra i mål som trea. Och var mycket nöjd.

– Det var långt över förväntan. Samtidigt visste jag att om jag gör en bra start så har jag goda chanser att kunna vara med där uppe. Och jag fick en bra start. Men drog på mig kramp på massa ställen, sa Ahlin.

Bakom topptrion körde Rikard Hansson i mål som fin fyra, trots att han tappade endel tid över det sista varvet. Ken Bengtsson och Oskar Ljungström hade där bakom fight om femteplatsen, som gick till Bengtsson med en sekunds marginal. André Högberg slutade något överraskande på en fin sjundeplats, med Max Erlandsson som åtta – också han lite överraskande långt framme. Olsson och Lundgren rundade som sagt av topp 10. Ytterligare tre förare hann ut på ett sjunde varv – crosstrion Rasmus Andersson, Rasmus Varg och Emil Berggren, som blev elva, tolva och tretton.

Oskar Olsson.

I Dam–klassen tog Hedvig Malm tidigt ledningen men blev redan på första varvet passerad av Matilda Ahlström. Hanna Berzelius hade kommit iväg sämre och var efter första varvet bara fyra, när också Martina Reimander hittades före. Reimander skulle sedan tappa och hon fick till slut nöja sig med en femteplats, medan Berzelius istället körde upp sig genom fältet.

Malm hade hastigt tagit över ledningen från Ahlström vid passering två varv, men Ahlström var lika snabbt tillbaka först i spåret och över varv tre och fyra skulle hon i princip komma att avgöra tävlingen. Sekunderna blev minuter och med två varv kvar att köra var hon 2,5 minuter före fjolårssegraren Berzelius, som hade tagit sig förbi Malm upp som tvåa.

Ahlström drygade ut sin ledning ytterligare inför passering till sista varvet och det var aldrig något snack om saken – också på sista varvet var hon snabbast av tjejerna och när 17–åringen passerade mållinjen så gjorde hon det som segrare av Gotland Grand National 2020.

– Jag körde bara på i mitt tempo, visste att jag ledde men tänkte att om de kommer ikapp och kör förbi så får de göra det. Jag hade inte tänkt mig vinna, sa en förvånad men samlad Ahlström efteråt.
– Jag åkte hit för att ha kul, så det var ganska oväntat. Men kul.

Matilda Ahlström.

Berzelius höll andra platsen och var till slut nästan 4,5 minuter före Malm. Emelie Borg Nilsson körde upp sig och blev fyra, med Reimander som sagt på femte plats. 

I förmiddagens motionsstarter vann Daniel Persson 40–49 år, närmast före Patrik Erlandsson och Tomas Persson. Daniel och Erlandsson växlade länge i ledning, innan Erlandsson tröttnade mot slutet och tappade. Tomas plockade ett par placeringar mot slutet, när Magnus Blom och Peter Bysell försvann och snodde sista pallplatsen framför Jimmy Johansson och Lars Berglund.

Motion 15–29 år togs hem av Eddie Hansson, som vann överlägset och efter sex körda varv var nästan sex minuter före Fredrik Jarveby, med Christoffer Mars som trea. Motion 30–39 år vanns av Nils Hedlund, 2,5 minuter före Dennis Marcher och med speedwayföraren Kim Nilsson som trea.

Daniel Persson.

Fotnot: Mer från GGN kommer på racemagazine.se under de kommande dagarna och ett stort reportage från tävlingen hittar ni förstås i nästa nummer av tidningen.