Efter några år där buden varit fram och tillbaka har Endurosektionen nu kommit fram till ett nytt upplägg för Lag–SM i enduro. Istället för Team Östras 6–timmars kommer mästerskapet att avgöras över flera deltävlingar. Tillsammans med den ordinarie SM–serien. 

Ja, buden har varit många när det gäller Lag–SM i enduro under de senaste åren. 2012 började mästerskapet köras tillsammans med Team Östras klassiska 6–timmarstävling, som alltid brukar avgöras i maj, och så förblev det till och med 2016. Till 2017 ville Endurosektionen hitta ett annat upplägg för tävlingen och planer fanns på att låta den avgörande deltävlingen i Knobby Swedish Enduro Championship också avgöra vilka som skulle bli svenska mästare i lag.

Men så blev det aldrig och därför korades heller aldrig några mästare under detta år. Inte heller 2018 kördes något Lag–SM och 2019 var tävlingen istället tillbaka hos Team Östra och 6–timmars, innan Endurosektionen på nytt började leta ett nytt koncept under förra året och då valde att pausa mästerskapet ytterligare en säsong.

Den processen är nu klar och under 2021 kommer det svenska mästerskapet för lag att köras tillsammans med den ordinarie SM-serien, Knobby Swedish Enduro Championship. Endurosektionen kunde i början av maj presentera ett upplägg.

– Det är en fråga som varit uppe vid ett flertal tillfällen på endurons höstmöte och vi har nu sammanställt och försökt möta upp allas förslag att arrangera Lag-SM i samband med SEC. Vi får hoppas att vi kommer igång med SM-serien och alla klasser i Östersund och att vi då skall börja köra om Lag-SM också, skrev man på svemo.se

Mästerskapet kommer att avgöras i tre klasser, Senior, Junior och Dam, och varje lag ska bestå av minst tre och max fyra förare. De tre bästa förarnas tid räknas samman och bildar ett resultat. Klubbar kan ställa upp med flera lag i varje deltävling och alla lag räknas i resultatlistan/tävlingen. Flera lag från samma klubb kan alltså få poäng på en enskild tävling men bara bästa laget räknas i totalen för serien. Minst fem lag måste vara anmälda i varje klass för att medaljer ska kunna delas ut.