I morgon kväll lokal tid drar prologen i 2013 års första VM–deltävling i gång. Vi har kikat lite närmare på förutsättningarna i de olika klasserna.

Fransmannen Christophe Nambotin är storfavorit att lyckas försvara sitt VM–guld i E3 från förra året. BILD: J. EDMUNDS/KTM IMAGES
Fransmannen Christophe Nambotin är storfavorit att lyckas försvara sitt VM–guld i E3 från förra året. BILD: J. EDMUNDS/KTM IMAGES

E1: Håller de sig bara skadefria kommer titelfighten med största sannolikhet att stå mellan den regerande världsmästaren, KTM–föraren, Antoine Meo och den 37–årige veteranen Juha Salminen.

De båda giganterna, fransmannen med tre raka VM–titlar och finländaren med totalt åtta VM–guld, gör för första gången upp emot varandra i E1 efter att ha växlat klasser några år. Salminen är tillbaka i klassen på sin Husqvarna, efter att ha knipit bronset i E2 förra året och vill återigen högst upp på pallen. Och Meo kommer naturligtvis göra allt för att försvara sitt guld.

Utmanarna finns framför allt i spanjoren Christobal Guerrero, KTM, som var tvåa i E2 förra året, och italienaren Thomas Oldrati, Husaberg, som har en bronsmedalj i klassen med sig från 2012.

E2: I mellanklassen är det en hel drös med åkare som har en realistisk chans att ta hem mästerskapet. Vi har först och främst den regerande mästaren och de två senaste årens GGN–vinnare, Pierre–Alexandre ”Pela” Renet, Husaberg. Ingenting säger att den 28–årige fransmannen, som kör en FE450 den här säsongen, skulle vara sämre i år än under det förra.

Men det finns som sagt ett gäng som kommer att jaga honom rejält. Hondas britt David Knight har visat i indoortävlingarna att han är het och kommer jaga sitt femte VM–guld. Och Ivan Cervantes, spanjoren som är tillbaka hos KTM och har fått en nystart, visade på Spanska mästerskapet att formen är god inför eskapaden i Sydamerika.

Där bakom finns också bland andra Cervantes teamkompisar, fransmannen Johnny Aubert, tvåfaldig världsmästare i klassen som lovat att 2013 kommer bli hans sista säsong i VM, och italienaren Oscar Baletti. Även Husabergs spanjor Oriol Mena, som är ny i E2 men visat fin form i år, ska räknas och de kommer säkert alla att vilja ha ett och annat att säga till om i sammandraget.

E3: Husabergs Jocke Ljunggren kommer att få fightas hela vägen för att försvara sin silvermedalj i E3 från förra året. Och ska han lyckas utmana den regerande världsmästaren, KTM:s fransman Christophe Nambotin, om guldet måste han höja sig ytterligare nivåer. Nambotin vann tolv av fjorton race förra året och var övermäktig.

Estländaren Aigar Leok, som tog bronset 2012 och bara var sex poäng efter Jocke, och GasGas fransman Rodrig Thain, med en silvermedalj från E1 förra året, utmanar. Och hade förra årets juniorvärldsmästare Mathias Bellino, Frankrike, inte missat tävlingarna i Sydamerika hade Husabergsföraren säkert också kunnat blanda sig i fighten om podieplatserna i totalen.

Junior: Några tunga namn, där bland nämnde regerande världsmästaren Bellino samt spanjoren Victor Guerrero, KTM, och franske Yamahaföraren Alexandre Queyreyre, har försvunnit till seniorklasserna och några nya spännande har tillkommit.

Bland favoriterna måste nämnas britten Danny McCanney, GasGas, som imponerat stort i SuperEnduron och i Spanska mästerskapet, och regerande Youth Cup–mästaren Giacomo Redondi. Den unge italienaren, som kör KTM, vann ungdomscupen överlägset förra året och blir att räkna med här också.

Spanjoren Mario Roman, Husaberg, var ytterst nära en titel 2011 men fick förra året delvis förstört av skador. Nu är det sista året i juniorsammanhang och kan kommer säkert att blanda sig i toppstriden.

Och i och med att Italiens KTM–förare Jonathan Manzi, tvåa efter Bellino förra året, finns på plats i Chile och kommer köra hela serien så måste också han räknas in bland förhandsfavoriterna.

Bland svenskarna hittar vi bland andra Robert Kvarnström, Johan Edlund och Martin Larsson, som alla finns med i Sydamerika och ämnar köra samtliga deltävlingar. Och i alla fall de två förstnämnda bör ha en realistisk chans att kunna ta en pallplats om de gör sina livs säsonger.

Youth Cup: Precis som storebror Danny i juniorklassen måste lillebror Jamie McCanney, trea förra året, räknas bland favoriterna i ungdomsklassen. Men Matteo Bresolin, med en silvermedalj att försvara, kommer säkert vilja behålla titeln till Italien och utmanar. Kan Albin Elowsson ta ett steg till i utvecklingen finns det stor möjlighet att han bräcker förra årets femteplats totalt. Och Jesper Börjesson kommer säkert vilja förbättra sin tiondeplats. Både Albin och Jesper finns med i Sydamerika och tänker köra hela VM–serien.