Kvällen innan 28:e upplagan av Gotland Grand National blandas de kylslagna vindarna på Tofta skjutfält av många olika känslor.
”Frustrerande” menar titelhållaren Mats Nilsson och deppar över sitt påtvingade återbud.
”Ovisst” resonerar alla motionärer och entusiaster som rör sig mellan teamtälten.
”Spännande” anser förarna som pekas ut som segerkandidater istället.

Renet_M Nilsson
Franske VM-föraren Pierre-Alexandre Renet kollar en extra gång med skadade Mats Nilsson om reglerna kräver minst två tankstopp i årets upplaga av Gotland Grand National. Foto: PER GUSTAFSSON

Fem av dem var samlade när det hölls en enklare presskonferens i KTM-tältet på fredagskvällen. På rad satt Jordi Figueras, Jari Mattila, Jonas Karlsson, Anders Eriksson och Pierre-Alexandre Renet. Plus Mats Nilsson. Normalt sett hade den siste fått alla segertips. ”Super-Mats” har vunnit de fem senaste gångerna och ståtar med totalt åtta triumfer i Gotlands anrika varvlopp.
Men i år är han enbart åskådare. En segsliten handledsskada sätter stopp.
– Jag gjorde en vurpa i somras och fick en översträckning i handen som innebar att månbenet hoppade ur läge och slet av ledbanden. Läkarna satte fem stift i handleden för att fixera det hela och nu är ledbanden läkta, men jag har inte hunnit att komma i fas än, framhöll Mats och sammanfattade sitt uteblivande som tråkigt. Gotland Grand National är den tävling på året han laddar allra mest för.
Dalmasen tycker det är frustrerande att han tvingats kasta in handduken.
Men hans återbud har samtidigt inneburit en annan effekt.
Sällan eller aldrig har det haglat så vilda spekulationer under fredagens förberedelser som den här gången. Snudd på alla på Tofta skjutfält har idag gått och funderat på samma fråga: nu när Mats inte är med – vem kommer att vinna istället?
Fem segerkandidater var uppradade i KTM-tältet.
Alla fem hade kallats dit på goda grunder. Men det är definitivt fler om budet. Norrmannen Kjetil Gundersen har varit tvåa vid två tillfällen. Han bör vara glödhet igen. Att han bröt Ränneslättsloppet för ett par veckor sedan behöver inte betyda något i morgon. Lika befogat är det att varna för Calle Bjerkert. Smålänningen tog hem samma Ränneslätt i stor stil. Han prioriterar varvloppen och kåsan den här säsongen och ser ut att prickat formen perfekt.
Däremot kan vi stryka VM-stjärnan Christophe Nambotin.
Han är visserligen på plats, som dragplåster jämte Figueras i Gas Gas rymliga depåhage, men kommer inte att köra. Nackskadan från hemma-VM:et i Frankrike i början av oktober gör att han nöjer sig med att följa Gotland Grand National som åskådare.
Ovissheten blir dessutom ännu större tack vare en regelnyhet.
I år är det obligatoriskt med två tankstopp i tävlingens tre huvudklasser (elit, senior och junior). I de här klasserna måste samtliga förare svänga in på tankslingan två gånger. Reglerna kräver inte att man tankar, men att man står still minst tre sekunder.
GGN-veteranen Anders Eriksson gillar kravet. Skaraborgaren har blivit tvåa ute på Gotland sex gånger. Senast förra året. Nu kanske han når ända fram. Den dubbla tankproceduren kan spela honom i händerna. Vår sjufaldige världsmästare har dessutom matats med nyttiga tips från Yamahakollegan Nilsson. Den senare vet ju verkligen hur man gör för att vinna.
Det knepet har Anders inte kommit underfund med än.
Men kanske det är dags i morgon eftermiddag?
38-åringen andades tillförsikt när förarna togs på pulsen.
– Det ser torrt och fint ut och det nya scenariot med två tankstopp lär betyda lite räv- och rackarspel. Jag har förberett mig på bästa sätt och har en fantastiskt fin motorcykel. Det känns jättebra, säger han förväntansfullt.

* Race MC-sport bjuder i sedvanlig ordning på en fullmatad bevakning av Gotland Grand National. Reportaget kommer i nummer 17 som ligger i din brevlåda den 16 november. Om du är prenumerant. Vilket du är såklart!