Specialsträcka 1, den långa, blöta och periodvis steniga, ser ut att kunna fälla avgörandet i natt. Tidsdifferenserna blev nämligen rejäla redan på morgonen, när just den fick inleda 100-årsjubileet av Novemberkåsan. Och det var Joakim Ljunggren som tog kommandot direkt.

Bara Albin Elowson kunde hänga med den sexfaldiga Kåsa–vinnaren någorlunda när det skitiga, men ack så roliga, helvetet drog igång i morse. Ljunggren körde in på knappa 43 minuter och hade Elowson knappa 50 sekunder bakom sig. Johan Edlund tappade 90 sekunder och övriga över två minuter mot Ljunggren.

Kanske gick Karlskoga–föraren ut lite för hårt. På den andra var han nämligen efter såväl Elowson som Henrik Lindholm, och tappade dryga elva sekunder på Elowson. Ljunggren var sedan återigen snabbast på den knixliga SS3, där vi för övrigt hittade kärret ni ser på filmen nedan.

 

Albin Elowson slog sliten ut efter dagsetappen. Och det berodde nog mest på handen som han slog i på sista sträckan.
Albin Elowson slog sliten ut efter dagsetappen. Och det berodde nog mest på handen som han slog i på sista sträckan.

 

Men Elowson gav sig inte och tog tillbaka dryga fyra sekunder när han vann snabbåkta SS4.

På SS5, som avslutade dagen, fick dock den dubbla Swedish Enduro Cup–mästaren problem. Han kraschade och slog i handen. Den handen. Med båtbenet som höll honom borta från cykeln så länge.

– Jag stod och skrek i säkert femton sekunder, sa Elowson som höll hårt om handen och såg ut att ha rejält ont, när han parkaret hojen i park fermé.

Han tappade nästan exakt minuten på Ljunggren på sista sträckan och är nu dryga en och en halv bakom. Ytterligare en och en halv bakom hittar vi Johan Edlund.

Henrik Lindholm är fyra, Martin Sundin fint med som femma och Niklas Persson sexa. Pontus Skoog är bästa Junior–förare på sjunde plats, trots en minuts prick, och jagas av ytterligare tre juniorer bakom sig – Erik Ljungberg, Oliver Nelson och Adam Andersson som fullbordar topp–10.

 

Johan Edlund är bra med. Och vi vet att han är en kämpe, som sällan brukar köra sämre på natten.
Johan Edlund är bra med. Och vi vet att han är en kämpe, som sällan brukar köra sämre på natten.

 

Såväl Victor Broström som Martin Iggmark har också kört fint, skulle vart med topp–10 sett till körtider men har dragit på sig för mycket tidsprick.

Bästa senior är Patrik Erlandsson på en riktigt fin sjuttondeplats. Han är åtta minuter före klasstvåan Ulf Åström (24:a totalt).

Amanda Elvin, startfältets enda tjej, är fortfarande med och ligger på en 48:e plats efter dagsetappen just nu. Men då har alla långt ifrån ännu kommit in. Amanda måste ändå vara fullt nöjd med sin dagsetapp och har sett stark ut i skogen.

Klockan 17:01 startar det första av nattetappens två varv och vi bör ha målgång någon gång runt 02.

 

Före detta Honda–Patrik Erlandsson har imponerat stort under dagen.
Före detta Honda–Patrik Erlandsson har imponerat stort under dagen.