2016 års upplaga av Battle of Vikings är igång. Prologen avgjordes i strålande väder inför storpublik under gårdagen. Och Joakim Ljunggren visade direkt att han inte kommer släppa titeln ifrån sig i första taget.

Prologen var som vanligt en lätt försmak av vad som väntar förarna i Storstenshöjden under dagen. Och problemen började redan när förarna skulle in i hinderparken efter en dryg minuts körning. En ensam stock strax före ett större stockhinder ställde till det rejält för till och med en förare som Wade Young.

 

Wade Young strulade till det på stockhindret men var näst snabbast efter Ljunggren i första omgången.
Wade Young strulade till det på stockhindret men var näst snabbast efter Ljunggren i första omgången.

 

Imponerade mest under första kvalomgången gjorde i stället VM–trialföraren Eddie Karlsson, som på alla sina tre varv bara flöt genom parken som att han inte gjort något annat. När det blev full gas hängde han dock inte med på sin Montesa 4ride, men tredje tid efter Joakim  Ljunggren och Young blev det ändå.

– Cykeln är helt standard och det hade inte skadat med lite mer krut i den, sa Eddie efteråt.
– Men den funkar jättebra när det blir svårt. Får hoppas att det är mycket sånt runt banan. Jag har faktiskt inte varit ute och kollat nånting, kanske får göra det innan racet i morgon.

 

Eddie Karlsson imponerade på sin hybrid, Montesa 4ride.
Eddie Karlsson imponerade på sin hybrid, Montesa 4ride.

 

Varje förare körde två heat under gårdagen och efter den första kvalomgången sorterades man in efter tider. De snabbaste var då sist ut och i det heatet såg vi förutom de tre nämnda också Graham Jarvis, Lars Enöckl, Xavier Leon, samt våra svenska förare Johan Edlund, Magnus Thor och inte minst gamle crossesset Fredrik Karlsson som imponerade.

I finalen var Young snabbast iväg men in i första sväng tog Jocke Ljunggren vara på sina färdigheter från crosstiden, tryckte ut sydafrikanen och var först in. Ljunggren fick sedan en lucka, tog sig igenom hinderparken utan problem och körde relativt enkelt mot seger.

 

Graham Jarvis går ut strax bakom Ljunggren och Young i dagens huvudtävling.
Graham Jarvis går ut strax bakom Ljunggren och Young i dagens huvudtävling.

 

Under det tredje och sista varvet, ett varv som tog dryga två minuter, kunde han till och med kosta på sig att showa lite för publiken i hinderparken.

– Det är alltid kul att vara först, man vet inte hur det går imorgon så det är kul att vinna nåt av racen. Skönt att känna att de inte kör fortare än mig i alla fall. Sen kan det ju strula till sig när det blir mer triallikt, sa Jocke som vi såg vara runt och kolla banan betydligt mer än någon annan inför det avslutande prologheatet.
– Jag har aldrig vunnit prologen tidigare och ville verkligen göra det i år.

Young slutade tvåa, med Jarvis bakom sig. Karlsson fortsatte imponera med en fjärdeplats och Enöckl avslutade topp–5.

 

Ljunggren tog relativt enkelt hem finalen.
Ljunggren tog relativt enkelt hem finalen.

 

Magnus Thor strulade till det på stockarna...
Magnus Thor strulade till det på stockarna…

 

... och lite senare lyckades han fastna med foten i kravallstaket.
… och lite senare lyckades han fastna med foten i kravallstaket.

 

Men det var de som hade det värre ändå...
Men det var de som hade det värre ändå…