Vierumäki Grand National. Så är namnet på den finska motsvarigheten till Gotland Grand National som Nordic Sport & Event dragit igång. Premiären körs i helgen och bland de anmälda svenskarna finns Mats Nilsson, Joakim Ljunggren och Rikard Hansson.

Totalt 738 förare finns på startlistan när den första upplagan någonsin av Vierumäki Grand National körs i Finland på lördag. Tävlingen är en finsk motsvarighet till Gotland Grand National, som den numera drivande organisationen bakom GGN, Nordic Sport & Event, dragit igång.

”Ett endurolopp likt Gotland Grand National för alla åldrar och nivåer. Där du som deltagare under 3 timmar ska köra så många varv du hinner på den helt nybyggda banan på ca 2 mil i Vierumäki. Ett område som ligger endast 1,5 timma med bil från Helsingfors. VGN bjuder på en vacker miljö och en fantastisk körning för deltagare och många publikvänliga åskådarplatser för medresenärer. Dessutom arrangeras en fest under lördagen för tävlande, serviceteam och familjer. Det blir en fantastisk start på enduroåret med premiären av Vierumäki Grand National.”, skriver Nordic Sport & Event på sin hemsidan.

 

Finlands motsvarighet till GGN är här.

 

Av dem 738 förarna till start är hela 251 svenskar och vi ser dessutom ett fåtal förare från andra länder – däribland Norge, Sydafrika samt Estland och Lettland.

I Elit–klassen noterar vi fyra högintressanta svenska namn; Mats ”Lappen” Nilsson kunde naturligtvis inte undgå möjligheten att skriva in sig i historieböckerna också i vårt östra grannlands varvlopp och Joakim Ljunggren hoppas nog att den finska banan ska kunna passa honom betydligt bättre än den gotländska. Dessutom kör Rikard Hansson och Martin Larsson. Segraren i klassen åker med 1000 euro.

Amanda Elvin är enda tjej till start i damernas Elit–klass, men kan mycket väl komma därifrån med en seger.

Totalt körs nio olika klasser, som startar enligt följande på lördag:

Kl. 9:00 – Motionsklass 4 och 7, körtid 3 timmar.
Kl. 9.05 – Motionsklass 5 och 6, körtid 3 timmar.
Kl. 9.10 – Motionsklass 8 och 9, körtid 3 timmar.
Kl. 12:30 –  Elit, Senior, Junior, körtid 3 timmar.

 

Mats ”Lappen” Nilsson siktar mot seger i premiären av VGN.