Just när vi publicerat nyheten om att Christophe Nambotin missar Six Days och att Joakim Ljunggren därmed har bra utgångsläge att ta hem E3-klassen individuellt kom nyheten. Även Jocke tvingas avstå tävlingen. En sliten armbåge stoppar stjärnan från tävlande på Sardinien.

Jocke Ljunggren var erfarenheten och stjärnan i det svenska Trophy-laget som annars till stor del utgörs av framtidsnamn och killar som är med för att få erfarenhet. Men nu får Anton Sandstedt, Adam Broström, Martin Sundin, Jesper Börjesson och Tommy Sjöström klara sig utan den svenska storstjärnan. En armbåge som Ljunggren haft problem med i princip hela året stoppar honom från medverkan på Sardinien.

– Jag har tennisarmbåge sen länge, efter en operation när jag var typ 12. Sen har jag haft problem med smärta i armbågen i princip sen förra vintern och kände efter samtal med förbundsläkare Jan-Olof Svärd att det var dags att göra något, sa Ljunggren till Race bara några timmar efter att han besökt Art Clinic i Jönköping och fått beskedet.

– De avrådde mig från Six Days. Jag har kört voltarenkurer, både med tabletter och gel och testat en hel del under året. Det har funkat men samtidigt har det inte blivit bättre så jag har känt att jag skjutit problemet framför mig hela tiden. Jag hade säkert kunnat köra Six Days också, på sprutor eller annat, men jag vet hur intensivt det är och hur mycket det sliter på kroppen.

Beslutet har ingenting med förbundets satsning på Juniorlaget att göra säger Jocke. I själva verket var han sugen på Sardinien.

– Ja, jag hade sett fram emot det här. Gillar Italien och det har gått bra där på VM och så. Men jag kände efter senaste Spanska Mästerskapet att jag var tvungen att göra något, berättade Jocke och utvecklade om själva skadan:

– Det är nån typ av artos. Jag ska på magnetröntgen i nästa vecka och så får vi se om det blir en titthålsoperation efter det. Då går de in och slipar lite på benet och i så fall är det läkt på 10 dagar eller så.

I och med Ljunggrens frånvaro lär Sverige få det än svårare att hävda sig med Trophy-laget. Men att flytta upp någon från Juniorerna är inte aktuellt enligt förbundskapten Lars-Göran Ståhl.

– Nej, vi stuvar inte om mer nu. Micke Persson kommer gå in och ersätta Jocke rakt av. Det blir snabba puckar för honom men det känns efter omständigheterna bra, sa Sthål och fortsatte:

-Jag fick höra om att Jocke skulle besöka den här specialisten i måndags och började redan då arbeta på plan b. Jättetråkigt men nu känns det jätteinspirerande att åka iväg med två så pass unga gäng. Vi lastar nu i morgon och så flyger vi ner på lördag.

Micke Persson har varit borta på grund av skada en längre tid men var riktigt tillbaka i Uddevalla i helgen, där han hade näst snabbaste tiden efter Albin Elowson av samtliga startande.