Joakim Ljunggren är svensk mästare i enduro efter en fantastisk fight med Albin Elowson. Vi såg också Erik Ljungberg, Adam Andersson, Joakim Grelsson, Hanna Berzelius och Krister Thorell kör hem guld i sina respektive klasser under finalen som avgjordes i Söderhamn idag. 

Sällan har en SM–tävling i enduro bjudit på en så nervkittlande spänning som i Söderhamn under dagen. Albin Elowson var tre poäng före Joakim Ljunggren i SM2, och 20 poäng före i Knobby Swedish Enduro Championship, inför dagen, men i och med att det är just vad som skiljer en första och en andra plats stod båda i princip på noll.

Snabbast idag skulle komma att koras till mästare.

Ljunggren inledde starkast med sträcksegrar på de inledande tre specialproven och skaffade sig en lucka på tio sekunder ner till Elowson. Hela det försprånget åts dock upp när Elowson vann första varvets avslutande prov. Skövde–föraren kunde åka till service med en knapp sekunds ledning.

 

Elowson tappade inledningsvis, men tog igen sekunderna.
Elowson tappade inledningsvis, men tog igen sekunderna.

 

Andra varvet såg i princip likadant ut – Ljunggren fick en lucka i början, som Elowson åt upp mot slutet. När halva tävlingen var körd skiljde bara tre tiondelar.

Upplägget på det tredje varvet var detsamma; Ljunggren vann prov ett och två medan Elowson tog hem tre och fyra. Men den här gången hämtade inte den tio år yngre Husqvarna–föraren in lika mycket. När förarna gick ut på det sista varvet hade ”den gamle” en ledning på sex sekunder.

Elowson slog sedan till och var för första gången snabbast på varvets inledande steniga prov.

 

Tre segrar var, tre andraplatsen var. Men Ljunggren vinner på en bättre sista tävling.
Tre segrar var, tre andraplatsen var. Men Ljunggren vinner på en bättre sista tävling.

 

– Jag tog det för lugnt. Det går inte att slappna av en sekund, sa Ljunggren som fick stryk med just sekunden.

Men det var andra provet, som bland annat gick över crossbanan, som var Ljunggren starkaste – på det sista varvet fick KTM–föraren ytterligare sex sekunder och hade nu dryga tio. När Ljunggren sedan fick ytterligare någon sekund på tredje provet skiljde dryga tolv inför årets allra sista.

Elowson, som varit snabbast under samtliga tre varv där, gjorde ett tappert försök men misslyckades. Ljunggren drygade ut sin ledning och kunde ta hem såväl SM2–klassen som totalen.

 

Joakim Grelsson är svensk juniormästare i lilla klassen.
Joakim Grelsson är svensk juniormästare i lilla klassen.

 

– Så jävla skönt. Jag har gått och varit nervös hela veckan och sen när det är såhär jämnt hela dagen… Grymt kul att kunna ta hem det, sa en lycklig 31–åring.

Elowson slutar på samma poäng som Ljunggren i båda klasserna, med lika antal segrar och lika antal andraplatser, men förlorar på grund av att Ljunggren gör en bättre sista tävling. Så jämnt har det varit i år.

– Visst, Jocke är mästare. Men vi är helt lika. Jag ser det så. Samtidigt visste jag förutsättningarna, att jag var tvungen att vinna. Jag skyller inte på något, Jocke var starkare idag, sa Elowson.

 

Erik Ljungberg champagnefirades av rusiga fans efter säkrat guld i SM1.
Erik Ljungberg champagnefirades av rusiga fans efter säkrat guld i SM1.

 

Bakom toppduon, som återigen är i en klass för sig med över fyra minuter ner till resterande förare, körde Jesper Börjesson in som trea och knep därmed tredjeplatsen i Knobby Swedish Enduro Cup framför Andreas Linusson. I klassen räckte det dock inte med femte segern för året – Adam Andersson slutade återigen tvåa och kunde med segern från Vimmerby, när Börjesson tvingades bryta, fira ett JSM–guld med en stor skara tillresta fans.

Fira fick också såväl Joakim Grelsson, JSM1, som Erik Ljungberg, SM1. I och med Erik Appelqvist skada på VM–tävlingen i Frankrike förra veckan kunde Grelsson ta det relativt lugnt under dagen, men tog ändå hem segern i klassen och är efter två USM–guld också svensk juniormästare.

 

Hanna Berzelius försvarade sitt SM–guld.
Hanna Berzelius försvarade sitt SM–guld.

 

Ljungberg kunde ta det lugnt han också, tack vare Niklas Perssons soppatorsk i Skövde senast, och en fjärdeplats för dagen räckte till SM–guld.

Hanna Berzelius gjorde en i det närmaste perfekta säsong och tog en ny seger i Dam–klassen. Fem segrar på sex tävlingar och det är inget snack om vem som är landets snabbaste endurotjej. Amanda Elvin, som var den enda som lyckades slå Hanna i år när hon körde hem premiären, blev tvåa och knep silvret.

I VRM1 väntade vi på en tät fight mellan Krister Thorell och Linus Broaar, där förutsättningarna var desamma som med Ljunggren och Elowson. Thorell blev dock för svår när Broaar kraschade och slog sig, drog ifrån och kunde relativt enkelt köra hem sitt första VRM–guld.

 

Adam Andersson körde i mål som tvåa i JSM2 och kunde fira guldet.
Adam Andersson körde i mål som tvåa i JSM2 och kunde fira guldet.

 

Krister Thorell och Linus Broaar har bjudit på en häftig fight i VRM1 under året.
Krister Thorell och Linus Broaar har bjudit på en häftig fight i VRM1 under året.