Det finns få endurotävlingar i Sverige som han inte vunnit. Men Gotland Grand National är faktiskt kvar på Joakim Ljunggrens ”bucket list”. Nu gör 31–åringen ett nytt försök. Och den här gången verkar han slippa konkurrensen från några större utländska namn. Även om vi har en fransk outsider. 

Franske Sherco–föraren Jeremy Tarroux är tillbaka på Gotland i år. Tarroux var på plats på ön redan 2013 och tog en plats som trea på pallen, när Mats Nilssons hoj skar sista biten och den åttafaldige mästaren fick putta i mål.

Nu är Tarroux det egentligen enda stora utomnordiska namnet i den startlista vi läser när detta skrivs, en dryg vecka innan start.

Den gamle crossföraren, som numer är VM–förare i enduro, får definitivt räknas som en outsider efter vad vi såg av honom i debuten. Samtidigt är det ett bra läge för våra svenska förare att återta makten på Gotland, efter fem år av internationella segrare.

 

Förra årets vinnare Josh Strang skadade sig på Six Days och kommer inte komma till Gotland för att försöka försvara sin titel.
Förra årets vinnare Josh Strang skadade sig på Six Days och kommer inte komma till Gotland för att försöka försvara sin titel.

 

Den svenska mästaren Joakim Ljunggren gör ett nytt försök, efter förra årets misslyckande, att köra hem den egentligen enda stora tävlingen han fortfarande inte vunnit på svensk mark. Och visst måste det vara en punkt Jocke vill kunna pricka av innan han ställer cykeln i garaget.

Förra årets trea Jesper Jönsson kommer till start igen och får försvara Husqvarnas färger tillsammans med enduroteamets Albin Elowson. Också Jespers lillebror Pontus, samt Anton Sandstedt kör. Däremot inte Jesper Börjesson, som befinner sig på EM–finalen i Holland. Inte heller någon utländska stjärna, likt Pela Renet eller Josh Strang, hämtas in den här gången. Man litar helt enkelt på sina svenska förare. Och kanske en norsk – vinnaren från 1999 och 2003, Kenneth Gundersen, kommer nämligen till start igen. Han får också med sig brorsan Kjetil.

KTM hoppades länge på Even Heibye vid sidan om Ljunggren. Heibye som varit med där framme och dragit i många år nu, men aldrig lyckats fullt ut. Nu ser det dock ut som att hans tidigare problem med hjärnskakningar sätter stopp för en start. JE68’s Pontus Högberg ser däremot ut att göra comeback efter skadan han drog på sig tidigare i höstas.

Mats Nilsson är anmäld igen och gör ett nytt, sista (?) försök till en nionde seger. Yamaha kan också hoppas på nyblivne Six Days–mästaren Micke Persson, som kommer direkt från en 24–timmarstävling i Frankrike till ön.

Andra intressanta namn vi noterar i startlistan är trialföraren Eddie Karlsson, en fransk junior vid namn Théophile Espinasse samt 125–mästaren Isak Gifting.