Tre svenska förare fanns på plats när 2012 års enduro-VM drog igång i helgen i Chile. Joakim Ljunggren tog sammanlagt en femte plats efter helgens två tävlingsdagar. De svenska juniorerna Kalle Svensson och Johan Edlund ligger båda topp tio i JVM.

Det var både varmt och framför allt rejält dammigt när VM drog igång i Chile. Just dammet kom att skapa problem för Ljunggren den första dagen. Den som kom att vara i vägen för svensken på ett enduroprov var fransmannen Christophe Nambotin. Nambotin fastnade i en tvär backe men tog sig precis upp medan Ljunggren som kom efter tvingades vända och krångla innan han tog sig upp. Ett problem som tidsmässigt kostade värdefull tid.
–  Så jag hade kört in mycket tid på Nambotin eftersom jag kom ikapp honom på provet, menade den svenska Husaberg-föraren besviket.
Ljunggren låg länge före David Knight innan han tvingades ge sig och svensken körde in som femma ungefär 30 sekunder bakom den brittiske KTM-föraren. Knight var 15 hundradelar bakom spanjoren Oriol Mena som tog den sista pallplatsen.
Nambotin vann lördagen med ungefär 49 sekunder med den tidigare crossföraren Aigar Leok på en andra plats. Estländaren öppnade detta VM-år på ett mycket bra sätt och verkar nu kanske kunna vara med och slås i absoluta VM-toppen.
Nambotin tog även hem segern på söndag med god marginal, ungefär 39 sekunder, och Knight körde in som tvåa. Leok var ungefär halvminuten bakom Knight men han var hårt ansatt av Ljunggren som var två och en halv sekund bakom TM-föraren.
Ljunggren å sin sida hade fullt sjå att hålla undan för sin spanske märkekompis Oriol Mena som var ungefär 10 sekunder bakom svensken. Finländaren Marko Tarkkala körde in som sex vilken var en placering bättre än lördagens. Den finske Beta-föraren ligger totalt på delad sjätte plats tillsammans med den franske Gas Gas-föraren Benoit Fortunato. De har fyra poäng upp till Ljunggren.
I JVM framstod den franske Husaberg-föraren Mathias Bellino som en förare i en klass för sig själv. Bellino vann båda dagarna med över en minut till närmaste konkurrent. Det gjorde att fransmannen kunde köra hem totalt 40 poäng. Till i år har man gått tillbaka till det gamla räknesättet där 15 förare får poäng. Segraren 20, tvåa 17, trean 15 och fyran 14, för att sedan minska med en poäng per placering.
Den brittiske Gas Gas-föraren Daniel McCanney körde mycket bra och sin andra plats på lördagen följde han upp med en tredje på söndagen vilket gör att han ligger tvåa i JVM-tabellen.
Victor Guerrero gjorde ett misstag på lördagen som gjorde att han tappade rejält med tid och han tog en sjunde plats mellan sexan Kalle Svensson och åttan Johan Edlund. På söndag blev det en andra plats för den spanske KTM-föraren som ligger totalt på en tredje plats i JVM-tabellen.
Kalle Svensson och Johan Edlund körde bra på lördagen och deras JVM-premiärdag för året fick helt klart godkänt. Tyvärr blev det lite tyngre för den svenska JVM-duon på söndagen, även om de placeringsmässigt höll sig i närheten av varandra.
HM Honda-föraren Kalle tog elfte platsen med Husabergs Edlund på placeringen bakom. Det skiljde ungefär 29 sekunder dem emellan på söndagen medan det var 48 sekunder dagen innan. Svenskarnas placeringar gör att de håller topp tio placering genom att vara åtta, Kalle på sina 15 poäng, och Edlund tia på tolv poäng.