Hon har kallats världens bästa kvinnliga motorcyklist. Nu tar Laia Sanz nästa kliv i karriären. I dag blev det officiellt att den katalanska stjärnan lämnar Honda och skriver på för KTM. Och satsar vidare på både Enduro–VM och Dakar.

I Januari skrev Laia Sanz historia igen när hon placerade sig som totalnia i Dakar–rallyts MC–klass och därmed kan titulera sig bästa kvinna genom tiderna i Dakar. Bästa kvinna genom tiderna kan hon titelmässigt också titulera sig i trial, med tretton VM–guld, och enduro, med VM–guld tre år i följd nu.

Efter två år på Honda lämnar Sanz nu det japanska märket och ansluter till österrikiska KTM. Där tar hon plats både i Dakar–teamet, bredvid bland andra femfaldige mästaren Marc Coma, och i Fabio Fariolis fabriksteam i enduro, jämte landsmannen Ivan Cervantes, fyrfaldige världsmästaren Antoine Meo och de regerande världsmästarna Christophe Nambotin och Matthew Phillips.

– Det ska bli fantastiskt få stå tillsammans med så pass bra förare som Coma och Cervantes. Jag kan lära mig en massa från dem och det är viktigt för mig. Jag vet att jag fortfarande utvecklas och med KTM kan jag göra det på bästa möjliga sätt, sa Sanz i ett pressmeddelande från KTM och fortsatte:
– Jag växte upp med trial och det gav mig en teknik jag drar nytta av som enduroförare nu. Nu har också en passion för Dakar växt fram. Jag såg det på tv som liten men kunde aldrig föreställa mig att jag skulle köra själv.

Pit Beirer, chef på KTM Motorsports, kommenterar vidare:

– Det är med nöje vi välkomnar Laia Sanz som vår första kvinna någonsin i både KTM Factory Rally Team och i vårt fabriksteam i Enduro–VM. Hon kommer med en fantastisk meritlista och en enastående förmåga att köra motorcykel.