Ingen hade något att sätta emot Albin Elowson som för andra året i rad körde hem en SM–tävling på hemmaplan. Och bakom fick regerande mästaren Joakim Ljunggren kriga hårt för att hålla unga namnen Grelsson bakom sig. I Dam–SM tog Hanna Berzelius hem segern. Men inte utan problem. 

Årets femte runda av Knobby Swedish Enduro Championship kördes hos FMCK Skövde i helgen. SMK Kristianstads Emil Löfqvist tog mycket överraskande ledningen på det första specialprovet, men redan på det andra tog Albin Elowson över. Elowson vann ytterligare ett specialprov på det första varvet, det långa fjärde som gick på Kråkebergets träningsbanor där Husqvarna–föraren mer eller mindre vuxit upp, och hade nästan halvminuten ner till konkurrenterna efter varv ett av totalt tre och ett halvt som skulle köras.

Joakim Ljunggren var i sin tur bara trea, sex sekunder efter totaltvåan Joakim Grelsson. Och Ljunggren skulle få dras med 125–föraren hela dagen. Elowson körde ifrån ytterligare en dryg halvminut på det andra varvet och drygade också ut på det tredje. Segern var aldrig hotad och Elowson knappade därmed in på Ljunggren i såväl Knobby Swedish Enduro Cup som SM2–klassen.

 

Joakim Ljunggren

 

Och med Grelssons hjälp kunde han i totalen hämtat in än mer. När ett prov återstod var 19–åringen nämligen bara fyra sekunder efter mästaren. Där kom dock kraschen för Grelsson, som tappade 20 sekunder och fick nöja sig med en tredjeplats totalt. Och den kunde han vara nöjd med – det var trots allt karriärens bästa SM-tävling och för första gången utmanade han på riktigt den som varit svensk enduros största i ett decennium nu.

Såhär gick det i samtliga klasser:

SM1: Andreas Linusson trivdes betydligt bättre än senast i Vingåker och vann klassen närmast före Niklas Persson och Kalle Svensson. Linusson blev också totalfyra i tävlingen, med Persson som femma. I sammandraget är Persson en poäng före Linusson i fighten om guldet. Johan Edlund hade det tuffare, hamnade utanför pallen och tappade i guldfighten.

 

Andreas Linusson

 

SM2: Bakom Elowson och Ljunggren körde Oliver Nelson upp sig till en tredjeplats trots att han bara var sjua efter det första varvet. Tävlingen i Skövde verkade nämligen passa crossförarna Rikard Hansson samt Franz och Emil Löfqvist bra. Alla tre svarade för imponerande insatser, även om de tappade något mot slutet. Nelson kunde till slut ta tredjeplatsen halvminuten före Hansson, som höll bäst av crosskillarna. I totalen leder Ljunggren 19 poäng före Nelson, med Elowson ytterligare en bakom.

 

Albin Elowson

 

SM3: Linus Fasth hängde med Robert Friberg i ett varv. Sedan började Husqvarna Scandinavia–föraren köra till sig en lucka. Segermarginalen för Friberg blev till slut nästan minuten. Veteranen Niklas ”Nisse” Gustafsson körde in som trea. I sammandraget tog Friberg över ledningen från skadade Martin Larsson, som dock fortfarande är tvåa. Men Fasth har nu lika många poäng som Bollnäs–föraren.

 

Robert Friberg

 

JSM1: Joakim Grelsson fick tufft motstånd av Erik Appelqvist inledningsvis, men kunde på det andra varvet dra ifrån. Segermarginalen blev till slut över två minuter till Pontus Skoog, som tryckte sig förbi Appelqvist på de sista tre specialproven. Bakom svarade John Salomonsson för karriärens bästa JSM–insats när han blev fyra. I sammandraget tog Grelsson över totalledningen och är nu en poäng före Appelqvist. Skoog är trea, men har 15 respektive 16 poäng upp till toppduon.

 

Joakim Grelsson

 

JSM2: I Erik Ljungbergs frånvaro lyckades Anton Sandstedt köra hem karriärens första SM–seger. Men det satt långt inne. Sandstedt var efter Oskar Ljungström de två första varven, men kom bra mot slutet och lyckades vinna med knappa 20 sekunder. Adam Andersson kom till start efter sin knäskada men tvingades bryta tidigt efter en ny smäll på knäet. Markus Lundgren tog tredjeplatsen. I sammandraget tog Sandstedt över ledningen – fyra poäng före Ljungberg. Ljungström är trea, ytterligare sju poäng bakom.

 

Anton Sandstedt

 

SM Dam: Både Hanna Berzelius och Amanda Elvin tappade mycket på det första varvet, när man på extremprovet fastnade i ett kubbhinder. Det gjorde att Martina Reimander kunde ta kommandot i jakten på sin första SM–seger. Som mest hade Reimander över minuten ner. Elvin fortsatte ha det struligt, men Berzelius tog sig samman och vann resterande specialprov efter misstaget. Till slut kunde hon också ta över ledningen och vinna tävlingen, före Reimander och Ellinor Häll på tredjeplats. I totalen tog Reimander över andraplatsen från Elvin. Berzelius har dock en ledning på 16 poäng.

 

Hanna Berzelius

 

VRM: Bosse Högberg kom och knäckte Christer Janssons svit på raka segrar i VRM2. Jansson blev dock tvåa och har 26 poängs marginal ner till tvåan Johan Norlin i sammandraget. Norlin blev trea i Skövde. I VRM1 kom Krister Thorells tredje raka och också Thorell har ett stort försprång i totalen – 25 poäng ner till tvåan Patrik Andersson. Med sig på pallen i Skövde fick Thorell Linus Broaar som tvåa och Stefan Eriksson som trea.

Fotnot: Läs mer om tävlingen, samt om USM som avgjordes på lördagen, i Race Magazine nummer 10.