På söndag är det dags igen – Knobby Swedish Enduro Championship är tillbaka efter sommaruppehållet. Fyra tävlingar är körda av årets mästerskap och fyra återstår. Vi tänkte här gå igenom mästerskapet klass för klass.

FMCK Skövde kör för andra året i rad en dubbeltävling i Enduro–SM, med USM på lördagen och stora SM på söndagen. Under lördagen finns också en öppen Dam–klass samt en Bredd–klass. Tävlingen kräver inte körkort eller registrerad mc och nästan 500 förare är anmälda att starta under de två dagarna. Imponerande, Enduro–Sverige!

Dessutom kommer man under morgondagen köra en Guldhjälmstävling – Granbergets Guldrace, där nästan 50 stycken 50– 65– och 85–kubikare kommer till start.
I USM är bara två av totalt fem tävlingar i årets serie körda. Vi koncentrerar oss därför på att kika lite närmare på stora SM, där halva serien kördes i våras och där Skövde–tävlingen alltså inleder säsongens andra halva. Dags för deltävling fem av åtta.

Joakim Ljunggren.

Swedish Enduro Cup: Regerande mästaren Joakim Ljunggren har vunnit tre av fyra tävlingar och leder med stor marginal före tvåan Albin Elowson, som nollade i första tävlingen. Det är inga höga odds på att Elowson kommer vinna sitt hemma–SM, men för att striden om SEC–guldet ska bli spännande till hösten skulle han också behöva ha ett par förare till mellan sig och Ljunggren. Elowson kan maximalt ta 400 poäng till i serien och hamna på 640 poäng. Ljunggren behöver 261 poäng ytterligare för att nå över 640, vilket betyder att andra– och tredje–platser räcker för den regerande mästaren. Att någon annan skulle utmana om titeln ser vi som osannolikt, även om Andreas Linusson hittas bara 18 poäng efter Elowson. Niklas Persson är fyra ytterligare två poäng bakom.

Johan Edlund.

SM1: Kanske den mest ovissa striden om guldet. Andreas Linusson inledde imponerande med en vinst i Falköping, när han också utmanade Ljunggren om totalsegern. En skada störde andra dagen innan han vann på nytt i Östhammar. Sedan kom tävlingen i Vingåker, där Linusson hade det extremt tungt i stenen. Niklas Persson kunde med sin andra seger för säsongen därmed ta över totalledningen i klassen. Persson står på 72, fyra före Linusson. Men bakom finns också Johan Edlund som med två andraplatser, en tredje och en fjärde dragit ihop 62. En seger för Edlund i Skövde skulle tighta till det än mer.

Albin Elowson.

SM2: Nollan i premiären gör att Albin Elowson får svårt att komma ifatt Jocke Ljunggren, som leder klassen på 77 poäng. Ända poängtappet kom senast i Vingåker där Elowson vann både klassen och totalt. Med segern plockade Elowson också sju poäng på totaltvåan Oliver Nelson, som bara blev fyra. Nelson står på 60 och Elowson på 54. Silvermedalj i sikte igen alltså för Husqvarna–föraren som aldrig vunnit stora SM. Noterbart i SM2–klassen är att Rikard Hansson kommer till start för första gången i år på sin Suzuki. Han kan definitivt blanda sig i striden om den tredje pallplatsen bakom Ljunggren och Elowson i Skövde. Också Adam Broström, fyra i tabellen, vill vara med där efter att ha visat form på uppgående under våren och sommaren.

Robert Friberg.

SM3: Som vi kunde berätta igår ser vi alltså inte ut att få se Martin Larsson på hojen något mer i år. Bollnäs–föraren, som gick över till FME i år, har dragit på sig en knäskada och tvingas därför ge upp fighten om guldet i SM3. Där har han i dagsläget ett sex poäng stort försprång ner till Robert Friberg, som sedan några veckor är tillbaka efter den skada han ådrog sig i Vingåkers SM–tävling. Husqvarna Scandinavia–föraren blir nu storfavorit till guldet efter att ha vunnit första deltävlingen och sedan varit tvåa bakom Larsson i de tre resterande som körs. Bakom hittar vi Linus Fasth som trea, elva poäng bakom Friberg. Sedan är det ett stort gap ner till fyran och femma – Niklas Gustafsson och Tobias Burman – som båda står på 39.

Joakim Grelsson.

JSM1: Efter tre raka segrar blev Erik Appelqvist bara fyra i Vingåker. Samtidigt vann Joakim Grelsson och när vi går in i andra halvlek av säsongen skiljer bara fyra poäng till Appelqvists fördel. Och med den form Grelsson visat under de senaste EM–tävlingar får nog KTM–föraren finna sig i något av ett favoritskap trots de där fyra poängen upp. Bakom hittar vi Emil Jonsson nio poäng bakom Grelsson och ytterligare fyra bakom skuggar Pontus Skoog, som hade en tuff inledning på säsongen där sjukdomar störde. Skoog vill nog klättra och visade fin form även han på EM.

Adam Andersson.

JSM2: Med fyra raka segrar står Erik Ljungberg på maximala 80 poäng. Men någon start i Skövde blir det inte. Ljungberg kraschade på Stångebroslaget, bröt ett ben i vänsterhanden och skadade ett ledband i vänster knä. Husqvarna–föraren hoppades kunna vara tillbaka vid omstarten av SM men finns alltså inte på startlistan. Men det betyder på intet sätt att Ljungberg är borta från guldstriden. Kan han köra de avslutande två tävlingarna i Uddevalla och finalen i Bollnäs har han fortfarande allt i egna händer – han har råd med ”nollan”.
Anton Sandstedt är den enda som kan ta sig förbi Ljungberg till helgen men han är redan 16 poäng bakom och skulle alltså bara vara fyra före vid seger (eller en poäng vid en andraplats). Trean Oskar Ljungström är 24 bakom Ljungberg, fyran Victor Broström ytterligare två efter och ingen av dem har alltså möjligheten att ta sig förbi.
Dessutom kommer det sannolikt inte bli lättare för de att vinna tävlingen, även om Ljungberg är borta. Den regerande mästaren i klassen, Adam Andersson, är nämligen tillbaka. Kanske framförallt för att två tävlingstimmar inför Six Days, men räkna samtidigt med att KTM–föraren går in för att vinna.

Amanda Elvin.

Dam: Efter tre raka segrar fick Hanna Berzelius ge sig för Amanda Elvin i Vingåker. Men två inledande tredjeplatser för Elvin gör ändå att Berzelius har ett tio poäng stort försprång inför de fyra avslutande tävlingarna. Martina Reimander utmanar samtidigt Elvin om silvermedaljen och är bara tre poäng bakom. De tre har varit på pallen i samtliga fyra tävlingar och är en bit före resterande förare.

Christer Jansson.

VRM: Christer Jansson har gått rent i VRM2 och står på maximala 80 poäng. Jansson har ett 24 poäng stort försprång och har redan nu råd att missa en tävling. Tightare om andraplatsen mellan Johan Norlin, 54, och Roger Berglund, 53, men där vet vi att Berglund drog på sig en skada i somras och inte startar i Skövde. I VRM1 leder Krister Thorell på 74, 16 före ”rookien” Thomas Johansson och ytterligare två före trean Patrik Andersson.