Efter ett 2013 som helt förstördes av skador och ett 2014 som hittills inte blivit vad han hoppats på gick det äntligen Kjetil Gundersens väg i går. Norrmannen körde nämligen hem den 29:e upplagan av Ränneslättsloppet i Eksjö. 

Han såg fokuserad ut inför start, hade inte tävlat riktigt sedan VM-racen i Finland och hade segern i sikte. Norske Kjetil Gundersen fick sedan en perfekt start, iväg som fjärde man, och var med och drog i täten hela racet. När han och Jonas Karlsson sedan skakat av sig resterande startfält med två varv kvar att köra blev det en härlig duell man mot man i skogarna ute på Ränneslätt.

En duell som Karlsson såg ut att gå segrande ur när han i mitten av det sista varvet drog ifrån Gundersen och skaffade sig en lucka på nästan en och en halv minut. Men en trasig kedjestyrare gjorde att kedjan till slut hoppade av, och då Gundersen kunde passera och ta hem segern.

– Jag hade siktat in mig på att bli tvåa och blev väldigt förvånad när jag såg Jonas stå där, sa Gundersen som tidigare vunnit Stångebroslaget och nu siktar på att även ta hem den tredje klassikern senare i höst.
– Gotland är årets stora mål för mig. Det hade varit häftigt att kunna ta en seger där.

För Karlsson blev det ytterligare en andraplats, han var tvåa i samtliga klassikerlopp förra året, men trots debaclet med kedjan kunde Karlsson ändå glädjas över att körningen kändes betydligt bättre än tidigare den här säsongen.

– Det känns verkligen som att jag är på rätt väg, även om det såklart var surt att inte kunna ta hem det när jag hade dragit ifrån, sa Karlsson som också siktar framförallt mot Gotland i år.
– Ja, det och Kåsan är det som gäller även om jag såklart också kommer fightas för en SM–medalj.

Trea i Elit, och totalt, blev något överraskande hemmaföraren och 35–åringen Christoffer Gustafsson. Gustafsson åkte på en knäskada i april, har i princip inte kunnat träna alls sedan dess och en deltävling i Smålandscupen är enda gången vi sett honom i skogen hittills i år.

Men Gustafsson hade taktiken att gå ut så hårt han kunde, och när han väl skaffat sig ett grepp om en pallplats vägrade han släppa den.

Christoffer Gustafsson körde till sig en tredjeplats på hemmaplan.
Christoffer Gustafsson körde till sig en tredjeplats på hemmaplan.

 

– Edlund (Johan) var förbi nån gång mot slutet, men sedan kraschade han och jag kunde ta mig om som trea. Och då gav jag mig den på att inte släppa igen, sa Gustafsson som erkände att han var förvånad över att taktiken faktiskt höll.

I Junior-klassen segrade Pontus Skoog före Emil Gustafsson och Markus Lundgren. Och Senior togs hem av SMK Ljungbys Fredrik Brandt.

Emmily Smalsjö vann inte helt oväntat Dam-klassen, trots en trasig menisk.
Emmily Smalsjö vann inte helt oväntat Dam-klassen, trots en trasig menisk.

Mycket mer om Ränneslättsloppet kan ni självklart läsa i Race nummer 14, som når prenumeranter i nästa vecka.