Marcus Frändén gick idag ut med information om att det är dags för intresserade arrangörer att söka SM– och USM–deltävlingar till nästa säsong. Som vanligt vill man ju inte att de svenska mästerskapstävlingarna krockar med de internationella, EM och VM, men några datum för VM till nästa år finns ännu inte.
Enligt uppgift skulle en preliminär kalender ha presenterats under VM–tävlingen i Italien i helgen, men något officiellt har i alla fall inte kommit. Klart är i alla fall att endurokommisionen i FIM äntligen verkar ha bytt direktör, fransmannen Jean-Guillaume Meiller är borta och ersatt av britten John Collins.
I Svemos endurosektions protokoll från årets tredje möte kunde vi, efter att Patricia Eneroth (PE) deltagit på ett byråmöte, läsa ”det finns mycket att arbeta med inom den internationella enduron men PE bedömer att det kommer att ta viss tid innan resultaten märks. Det är tillsatt en arbetsgrupp med två från industrin, promotorn och John Collins.”
Som bekant drog ju sig KTM och Husqvarna ur VM inför den här säsongen och startade, mer eller mindre själva, istället upp World Enduro Super Series (Wess) som ett slags konkurrerande mästerskap. Bakgrunden till detta var att man var missnöjd med promotorn ABC Communications och, indirekt, hur endurokommisionen styrdes av Meiller.
Nu är den stora frågan om FIM kan lyckas locka tillbaka de två stora märkena och skapa lite status i VM–enduron igen. Och om ABC Communications, med Alain Blanchard i spetsen, blir kvar som promotor av serien. Men först och främst väntar vi på en kalender till 2019.

•••

Vad gäller Wess så har jag hört att det kommer bli förändringar i det mästerskapet till nästa säsong och att man kommer utöka från åtta till tolv tävlingar. De kommer dock vara uppdelade på fyra extremendurorace, fyra traditionella endurotävlingar och fyra varvlopp. Sedan kommer det koras en mästare i varje disciplin samt en totalmästare för hela Wess. Något officiellt om 2019 finns dock ännu inte från Österrike heller.

•••

Årets femte runda av Wess körs förresten till helgen, när Red Bull 111 Megawatt avgörs i Polen. 15 svenskar finns med i startlistan: Magnus Thor, Robin Gunnarsson, Stefan Jarveby, Fredrik Jarveby, Ola Lind, Peter Lagerberg, Max Stalmarski, Christian Nilsson, Åke Balkevärn, Sven Muchhardt, Bengt Jönsson, Peter Vondrus, Linus Lorentzon, Kacper Fojtuch och Krzysztof Ryczek.
När halva mästerskapet är kört leder Jonny Walker före Manuel Lettenbichler och Billy Bolt. Intressant att notera är att vi har sex nationaliteter på fem olika märken, när vi går igenom topp–10 i totalen. I VM är motsvarigheten fyra nationaliteter på sex olika märken.

•••

Inga VM-datum att ta hänsyn till för svenska klubbar som vill söka SM alltså, men väl EM. Kalendern för nästa säsong var klar redan i juli och premiären kommer att köras i Gois, Portugal, den 6–7 april. I maj, 4–5, går den andra deltävlingen i slovakiska Brezno, innan den tredje körs i Madonna, Lettland, den 29–30 juni. Finalen avgörs sedan i Heinola, Finland, under första helgen i september. Blir det lika många svenskar nästa år tro? Och kommer endurosektionen fortsätta satsa på EM–serien?

•••

Klart är också att Six Days under de två nästkommande åren körs i Europa, efter utflykten till Sydamerika i höst. 2019 avgörs endurons Lag–VM i Portugal, innan Italien kör 2020. Några spikade datum finns dock ännu inte. 

•••

Förutom Wess körs det ju också SM till helgen. Först USM på lördagen och sedan stora SM på söndagen. Allt i Laxå. Jag kommer att återkomma med texter inför tävlingarna under veckan men måste ändå berätta om ett gäng roliga wildcards redan nu. Björne Stjensten, världsmästare 1998 och senast svensk mästare 2013, gör comeback i serien på en KTM. Förberedelser inför Kåsan kanske? Också Kalle Svensson gör SM–comeback och dessutom får vi se sydafrikanen Kyle Flanagan, som kör för Joakim Johanssons Yamaha–team, till start i JSM1. Tillbaka i SM är också Robert Kvarnström, som gör sin andra comeback i serien för året. I Dam–klassen ser vi nykorade USM D2–mästarinnan Hedvig Dahlberg göra debut i stora SM och dessutom är Emmily Smalsjö tillbaka efter sina många skador.