A!bin Elowson finns inte med i startlistan till SM–tävlingen i Laxå i helgen. Husqvarna–föraren tvingades som bekant bryta EM–debuten hemma i Skövde för ett par veckor sedan och väljer ytterligare vila. Klokt. Elowson har fått två smällar mot huvudet i år och det ska man ta på allvar. Förbundet jobbar nu särskilt med just huvudskador och också i tidningen har vi under det senaste året belyst problemen. Och då bland annat det faktum att förare inte sällan börjar köra alldeles för tidigt. Nu satsar Elowson istället på att vara tillbaka i full form till höstens tre stora tävlingar – Gotland Grand National, Six Days och Novemberkåsan.

Att Elowsons namn saknades noterade jag igår morse när jag blickade igenom startlistan. Bara någon timme senare kom ett mail från SVT Pressrummet, som flitigt mailar ut information till journalister om kommande tv–program i hopp om att vi ska skriva och väcka intresse för den aktuella sändningen. Den här gången handlade det om nästa lördags avsnitt av Duellen. Ett program jag aldrig sett, knappt hört talas om. Jo, jag visste att Micke Leijnegard och Carolina Klüft hade något underhållningsprogram ihop. Men inte mycket mer än så. Mailet hade rubriken ”Förhandstitta: Duellen (3:8).”

Och min spontana reaktion var förstås att skicka det i papperskorgen. Det händer att jag får mail från SVT med information jag kan ta till mig. Rent privat. Något program jag tänker att jag ska se eller så. Men i jobbsyfte? Ytterst sällan. Och nästa lördags avsnitt av Duellen var jag, ärligt talat, inte särskilt sugen på att veta mer om.

Anledningen till att jag ens får de där nyhetsbreven till min jobbmail är förresten Anders Erikssons tidigare deltagande i Mästarnas Mästare. Då registrerade jag mig på Pressrummet för mer information om programmet och för att kunna ladda hem bilder till ett reportage om hans medverkan. Sedan dess har det väl kommit något mail om sändningarna från Gotland som jag kunnat skriva någon rad om. Men i enduro– eller motocrossväg inte mycket mer än så.

Förrän nu. I ögonvrån hann jag nämligen, innan jag tryckte på ”delete”, se bilden till mailet som var döpt ”Förhandstitta: Duellen (3:8)”. Är det inte….? Jo, visst sjutton är det en endurohoj! Med förare på och allting.

Och trots att varenda litet varumärke var övertejpat, SVT tar verkligen sitt förbud mot otillbörligt gynnande på största allvar, såg jag minsann att det var Albin Elowson på sin Husqvarna FE 350.

Texten i mailet lät såhär: ”Vem tar sig snabbast upp på Globens tak, hissfantasten Johan eller alpinisten Fredrik? Bordtennislegendaren Jörgen Persson ställs inför kanske sitt livs svåraste match och ett helt gäng med kor spelar huvudrollen i en duell som handlar om mjölk. Dessutom blir det häst mot motorcykel, tygakrobat mot målare och sist men inte minst, monsterbilen Thor.

Häst mot motorcykel? Och en bild på Elowson? Får nog lägga en timme av kontorstiden på att kolla Duellen ändå, tänkte jag. Så det gjorde jag. Och i en av programmets dueller skulle alltså Elowson på endurohojen tävla mot en ryttare på häst, genom en tight snitslad bana i vad som såg ut att vara, typ, en paddock. Ridbanan paddock alltså. Inte depån. Sedan skulle ett tävlande lag i studion, samt publiken, gissa vem som var snabbast. Tjejen på hästen eller Abbe på Huskyn. Det blev en spännande duell kan jag avslöja!

Elowson fick inför duellen dessutom berätta lite grann om sin karriär och ge endurosporten lite fin gratisreklam på bästa sändningstid. I brist på gratisreklam till sina sponsorer alltså, som var täckta av tejp.

En trevlig tv–stund, som jag hoppas ni tar chansen att titta på när programmet sänds. Lördagen den 15 september – SVT1, 20.00. Själv blir jag alltid överraskande glad när jag ser enduro, eller motocross, sådär i ”vanlig” tv som når ”vanligt” folk. Nån sorts bekräftelse på att sporterna finns på riktigt och inte bara i den lilla värld som vi verkar i.

Och inte nog med Elowson förresten – en duell till i avsnitt 3 av Duellen innehöll motorcykel. 10–åriga motocrosstjejen Tyra Bäckström, tävlandes för 24MX Girls, fick på sin 85–kubikare göra upp mot Monstertrucken Thor på en bana i en grusgrop. 70 kilo hoj mot 5 ton monster alltså, där Tyra fick ta sig fram på ett mer smidigt sätt mellan hindren medan monstertrucken drog över dem. Det blev spännande det också!

 

Till skillnad från Elowson slapp Tyra Bäckström tejprullen och kunde glatt visa upp sina sponsorer. Foto: Jarowski/SVT