En solid dag. Man tappar några minuter på Australien, åker jämnt med USA och drygar ut mot resterande. Efter Tommy Sjöströms problem med ett däck i går rullade det på utan större tråkigheter för det svenska juniorlandslaget i dag. Och i sammandraget hittas man fortfarande på silverplats med två dagar kvar.

Micke Persson inledde dagen strålande och han lyckas på något sätt höja sig lite mer för varje dag som går. 18:e, 19:e och 28:e tid av samtliga förare på de tre första specialprov gjorde att svensken låg 17:e totalt och fyra i E1 när det första av två varv var kört.

– Det kändes ungefär som igår. Det går bra liksom, det är ingen jätteattack men det rullar på, sa Micke efteråt och fick mothugg av Henrik Lindholm i det svenska Trophy–laget.
– Ingen jätteattack? Jag blir frånåkt på 450:n av din 125:a. Sluta gnäll, haha.

Men kanske var Micke ändå lite missnöjd med avslutningen på dagen. Bara 36:e tid på det femte provet innan han var rejält efter på dagens sista.

– Jag vurpade och tappade någon halvminut. Hojen vart lite sned, men annars var det ingen fara. Men Garcia (Josep, som Micke fightas om 125–guldet i VM med) kom om när jag var omkull och sen körde vi om varandra ett par gånger innan han kraschade rejält framför mig.

Det slutade med en total 23:e plats för Persson, med den är han också fjärde bästa junior samt sexa i E1–klassen.

 

En ny stabil insats från Jesper Börjessons sida. Precis som under de två senaste årens Six Days.
En ny stabil insats från Jesper Börjessons sida. Precis som under de två senaste årens Six Days.

 

Jesper Börjesson är sjätte bästa junior för dagen efter en stabil insats, Tommy Sjöström femtonde. Men då ska noteras att Sjöström efter problem med en sprucken korv igår, och ett par tappade minuter, fick starta långt bak. Nu tar han sig fram några placeringar tills i morgon i alla fall.

John Ramström kraschade på det första varvets sista prov och tappade mycket tid där, i övrigt en insats i paritet med vad han levererat tidigare.

I täten såg vi Australiens Daniel Sanders fortsätta imponera. Totaltrea på torsdagen och segrare i E3–klassen gör honom till överlägset snabbast junior just nu. Australien vann också dagen på 2.51.59 och med det var man dryga två minuter före tvåan Sverige. USA följde 32 sekunder bakom.

 

John Ramström lyfts fram av svenska endurosupportrar i skogen.
John Ramström lyfts fram av svenska endurosupportrar i skogen.

 

Det betyder att Australien nu har en ledning på tio minuter ner till Sverige. USA är trea ytterligare fyra och en halv bakom, och sedan följer Frankrike, Italien och Storbritannien ytterligare några minuter ner.

En dag med sex specialprov, samma som kördes idag, återstår innan pallplatserna ska fördelas med crossheaten på lördag. Och så länge de svenska juniorerna håller sig på hojen mestadels av tiden, och materialet håller, bör vi ha stor möjlighet att kunna få med oss fyra medaljer hem.

Fotnot: Vad gäller de individuella placeringarna vi nämner ovan så har vi då inte räknat bort de åtta förare som är diskvalificerad men som idag kom till start under protest.

 

Efter maskinproblem igår gjorde Tommy Sjöström en resultatmässigt bättre insats idag.
Efter maskinproblem igår gjorde Tommy Sjöström en resultatmässigt bättre insats idag.