Efter en fantastisk utomhussäsong är han redo att förbättra bronsplatsen i SuperEnduro–VM. KTM’s Jonny Walker har fått precis den uppladdning han ville ha och känner sig starkare än någonsin. Inför premiären i Polen på lördag tog killarna på Enduro21 ett snack med sin landsman.

 

Det är bara några dagar till första rundan av SuperEnduro–VM, hur är känslan?
– Det känns bra. Mina förberedelser inför starten har rullat på jättebra. Bättre än jag hade väntat mig egentligen. Jag har jobbat hårt både med fysträning och körningen. Jag är redo för race.

Du slutade totaltrea den förra säsongen och var på pallen i tre tävlingar. Vilka förväntningar har du den här gången?
– Jag tror att jag har lika stor chans som de andra att fightas för titeln och jag går in med målet att göra allt jag kan för att bli världsmästare. Jag vill vina race och slåss för resultaten i varje tävling. Nu kommer jag från min hittills bästa säsong och vet att jag är kapabel att vinna race inomhus också.

Extremenduron och superenduron skiljer sig mycket åt. Är det svårt att anpassa sig till den kortare typen av race med betydligt snabbare tempo?
– På den här nivån handlar det bara om att våga lita på det man gör. Jag har vuxit i år och känner mig både mentalt och fysiskt starkare. Det spelar ingen roll vilken typ av disciplin du kör, det är att du får kliva högst upp på pallen som gör att du kan lyckas också i kommande tävlingar. Att vinna Erzberg och Romaniacs var fantastiskt och det har gett mig mycket motivation att nå samma resultat även inomhus.

 

Precis som inför förra inomhus säsongen byter Walker sin 300 tvåtakt mot en 250 fyrtakt.
Precis som inför förra inomhus säsongen byter Walker sin 300 tvåtakt mot en 250 fyrtakt.

 

Det blir återigen en 250 fyrtakt för dig under vinterns SuperEnduro–VM. Du trivs uppenbarligen på den lilla fyrtaktaren?
– Definitivt. Förra säsongen inomhus var den första jag körde fyrtaktare och med tre SuperPole–segrar och en totalseger i sista rundan i Frankrike visade jag att farten på den var bra. Och sedan jag återvände till fyrtaktaren med förberedelserna inför det här har jag haft riktigt kul på hojen. Jag har just avslutat en månads träning i Frankrike, där jag tillsammans med min mekaniker byggt en superendurobana. Cykeln är testad och allt känns bra. Nu är det fokus på att försöka ta med mig allt från den perioden och få resultaten med mig i racen.

Med ett flertal nya förare på startlinjen i den första tävlingen kommer konkurrensen bli superhård. Vilka motståndare ser du som svårast?
– Som regerande mästare är Taddy Blazusiak den att besegra. Plus att han kör på hemmaplan och kommer att ha publiken med sig. David Knight och Alfredo Gomez kommer att vara snabba också. Att några av de bästa amerikanska förarna är här kommer förstås också bli intressant. Cody Webb är i sin livs form och har just tagit titeln från Taddy i EnduroCross. Taylor Robert och Colton Haaker har också vunnit race där borta i år. Det kommer definitivt att bli tufft.

Slutligen – hur viktigt är det att starta säsongen med en plats på pallen?
– Jag tror att en seger eller en plats på pallen kommer att vara mer viktigt nu än tidigare säsonger. Det är så många förare som kommer att vara med och fightas för platserna där framme att det blir än viktigare att komma från Polen med ett bra utgångsläge. Det är många tävlingar kvar efteråt men att få en bra start är nödvändigt om jag vill vara med och fightas om titeln framöver.

 

Enduro21.com skriver regelbundet om SuperEnduro och kommer precis som Race att följa hela VM–serien.