Han var över och testade på under hösten. Och det gjorde tydligen avtryck. Jesper Börjesson får nu chansen att på riktigt allvar slå sig in på den amerikanska enduroscenen. För några veckor sedan skrev han på ett tvåårskontrakt med Rocky Mountain ATV*MC/ KR4 Arrive-N-Ride. 

När Jesper Börjesson skadade sig vid SM–tävlingen i Vimmerby i våras var tanken att han några veckor senare skulle åka över och testa på den amerikanska GNCC–serien. Nu kom skadan emellan, men resan blev av ändå framåt höstkanten när Börjesson körde en deltävling i Kenda Full Gas Sprint Enduro.

Börjesson fick chansen att visa upp sig i Rocky Mountain ATV*MC/ KR4 Arrive-N-Ride, levererade och gjorde tydligen också intryck på teamchefen Frank Keegan. För några veckor skrev Börjesson nämligen på ett tvåårskontrakt med Husqvarna–teamet att köra både GNCC–serien och Kenda Full Gas Sprint Enduro Series.

– Det ska bli grymt roligt och det är skönt att det äntligen blev klart. Det har varit krångligt med visum och allting, men det är löst nu och jag har ett sportvisum på två år, säger Börjesson på telefon till Race och fortsätter:
– Det betyder att jag inte har någon möjlighet att få någon lön när jag är över och kör, men kommer kunna köra in prispengar och har dessutom boende i mitt kontrakt

I januari går flyttlastet över Atlanten, där Börjesson kommer bo och träna hemma hos Frank Keegan.

– Vi kom jättebra överens när jag var över och testade, han har dessutom fyra söner som alla kör motorcykel och är i ungefär samma ålder som jag. På ranchen där han bor, i Pennsylvania i närheten av Pittsburg, finns tre banor, så det är egentligen bara att ta cykeln från garaget och köra iväg.

– Dessutom kommer jag bo endel hos Josh Strang, som jag känner sedan GGN, han bor sex timmar från Keegans men nära flera av de banor vi kommer köra på, berättar Jesper som har höga men försiktiga målsättningar med första året.
– Han som vann XC2–klassen i år körde jag ju ifrån på Six Days… Men sedan kan ju amerikanerna banorna betydligt bättre än jag. Första året kommer bli mer att lära sig men topp–5 ska jag vara i alla fall, förhoppningsvis nosa på pallen och kanske vara uppe där någon tävling. Sedan kan jag förhoppningsvis höja målsättningen till året efter.

Börjesson har de senaste åren drivit egna företaget Jesper Börjesson Motorsport, där han hjälpt unga talanger att lyckas med träningen och sitt tävlande i USM. En sida av 21–åringen som hjälpte honom att få dealen med Keegan och teamet.

– Med sin vilja att hjälpa yngre förare nå sina drömmar, samma drömmar som han hade som liten, passat han idealiskt i vårt team. Det är en stor del också av vår verksamhet. Det känns fantastiskt att kunna inkludera Jespers kunskaper och talang till vårt team, sa Keegan i ett pressmeddelande.

Jespers pappa Lars, som inte många år jobbat som mekaniker för Husaberg och Husqvarnas VM–team, kommer åka över och vara med under de första tävlingarna, för att Börjesson så bra som möjligt ska kunna anpassa sig till sin nya miljö.

Första rundan av Kenda Full Gas Sprint Enduro körs den 11–12 februari och första rundan av GNCC den 4 mars. Tillsammans innehåller de båda serierna 22 tävlingar under 2017.