Invasionen av starka crossnamn i enduro-VM fortsätter.
Husqvarna fick för någon månad sedan klart med amerikanen Ricky Dietrich och häromveckan presenterade Yamaha portugisen Luis Correia.
Och nu är det team KTM Fairolis tur att spela ut sitt crossess. Det orangefärgade fabriksteamet från Bergamo har tecknat kontrakt med italienaren Manuel Monni som i år samlade ihop 68 poäng i MX1-VM.

Manuel Monni
Enduro-VM berikas med ytterligare en meriterad crossprofil. KTM Fairoli har skrivit kontrakt med Manuel Monni. Italienaren åkte MX1-VM i år för Hondateamet HM Salucci Racing. Foto: SALUCCIRACING.IT

27-årige Manuel Monni från Perugia har tillhört Italiens toppåkare i motocross ända sedan 2002. Han har figurerat i VM nästan lika länge. Framgångarna har förvisso inte varit så stora, men han kan åtminstone ståta med en pallplacering från Tyskland 2005. I år åkte han för Team Salucci HM Honda. Säsongen mynnade ut i en sammanlagd 22:a plats i MX1-VM. Ett till synes blygsamt resultat, men han avslutade storstilat med två elfteplatser i sitt hemma-VM i Fermo i Italien.
Men från och med nästa år växlar Manuel disciplin. I fortsättningen är det enduro som gäller.
Steget kommer inte som någon överraskning. Manuel har setts som en blivande enduroförare i över ett år. Han ingick i italienarnas Junior Trophy-lag i Mexiko hösten 2010 och var fjärde man i E2-klassen. Redan i det läget cirkulerade rykten som sade att han snart skulle dyka upp i landsmännen Arnaldo och Fabio Fariolis KTM-team.
Och nu är alltså en överenskommelse nådd.
KTM Fairoli har i dagarna kungjort att man säkrat Manuel Monnis tjänster för 2012. Han kommer att åka hela enduro-VM, bortsett från de två inledande deltävlingarna i Chile och Argentina, och italienska mästerskapen. Däremot är det ännu inte sagt vilken kubikklass det heta nyförvärvet kommer att köra. Det är faktiskt inte otänkbart att han placeras i två klasser – E1 i VM och E2 i italienska mästerskapen.