Fram till för två veckor sedan var tanken att Micke Persson skulle kört en 300 2–takt i SM3–klassen. En på pappret betydligt enklare klass än SM2, som han nu är anmäld i. Men att kunna försvara totalsegern betyder mer. Och därför väljer nu den regerande mästaren att byta tillbaka till 350 4–takt.
– Alla tider visar att jag kör snabbare på den, säger Persson. 

Den dubbla regerande mästaren Micke Persson är redo att starta igång säsongen. Trots att han inte kört tävling sedan i vintras.

– Det känns bra tycker jag, även om det var längesen man tävlade. Jag körde någon Östra Open i vintras men sedan dess har det varit lugnt. Det ska bli kul att få tävla igen, säger Micke på telefon från garaget där han gör de sista förberedelserna inför helgens SM–premiär i Skövde.

Det har funnits småtävlingar att köra under sommaren, Karlströms Cup och Mittendurocupen bland andra, men du har valt bort dem?
– Ja, i och med att jag inte visste riktigt hur det skulle bli med SM, om det skulle bli något alls, så la jag inte fokus på att leta upp någon tävling att köra. Dessutom har jag tränat på med brorsan (Niklas) under hela våren och sommaren, det blir som tävling varje gång vi är ute. Jag tyckte inte att jag tjänade något på att dra iväg och köra någon cup.

Den stora frågan inför premiären då – hojbytet. Du har kört en 300 2–takt sedan i höstas, men är nu anmäld i SM2–klassen?
– Ja, det blev så. Jag körde 300 fram till för två veckor sedan ungefär men det kändes inte helt rätt. Visst, jag hade kunnat ta den och köra för ett guld i SM3–klassen men det är totalen jag tittar på. Jag insåg att jag skulle köra snabbare på 350 4–takt och efter att jag fick tag på en sån visar alla tider som vi tagit att det också är så. Jag är ute efter att försvara totalsegern i SM och då vill jag sitta på den hoj jag kan åka allra snabbast på, oavsett om SM2 är en betydligt tuffare klass.

Ja, det får vi väl ändå säga att den är på förhand. Bland annat kommer du få nytt motstånd i Filip Bengtsson, vad säger du om det?
– Det är jättekul att han kommer och kör. Och hans fart räcker garanterat för att slå oss alla. Men det är inte bara farten som spelar in. Vi får se. Jag tycker det är kul i alla fall.

I vanliga fall hade du varit i Skövde och gått specialprov redan nu, men nya regler kör att ni får vänta till 24 timmar innan start. Vad tycker du om det?
– Jag tycker det är rätt skönt. Nu har man ju kunnat jobba på som vanligt, sen idag blir det lite förberedelser och sedan åker vi ner till Skövde så att man kan gå hela dagen i morgon. Jag räknar med att hinna gå alla prov. Det är samma för alla och för mig känns det bra. Men sen kan jag förstå om de som till exempel är ute och kör VM tycker att det är dåligt, för de yngre som är på väg upp hade det säkert varit bättre med att få gå mer precis som man får göra utomlands.