Dag åtta förstörde Hondaduon Joan Barreda och Helder Rodrigues chanser att vinna Dakar. Men HRC har inte gett upp för det. I det KTM–dominerade rallyt gjorde teamet en fantastisk nionde sträcka.

Spanjoren Joan Barreda tog över totalledningen från KTM’s Sam Sunderland, den unge britten tvingades senare bryta rallyt, under Dakars andra dag. En ledning han sedan behöll fram till och med den sjunde sträckan. Men på sträcka åtta hände det som inte fick hända.

Såväl Barreda som teamkompisen Helder Rodrigues, sexa i sammandraget, tappade över tre timmar på maratonsträckan och såg sina segerchanser ryka all världens väg.
Barreda var inte nådig i kritiken mot arrangören efter sträckan.

– Det var skamligt det de utsatte oss för idag. Att tävla i ett hav. Det var ovärdigt. Allt arbete vi lagt ner på det här projektet spolades ner. Att ta beslutet att vi skulle köra var helt enkelt inte rätt. Sikten var noll. Vi flöt omkring ovanpå vattnet. De beordrade oss att starta och detta är vad som hände. Mitt Dakar är över, sa spanjoren som föll till en total 16:e plats av de 88 som totalt återstår av samtliga motorcyklister.

Landsmannen och KTM–föraren Marc Coma tog över ledningen efter sin niondeplats på sträckan. Men samtidigt var det inte bara ledsna, sura och arga miner i HRC–lägret. Laia Sanz slog nämligen till med en femteplats, den bästa placeringen någonsin av en tjej i motorcykelklassen under hela Dakars långa historia.

– För mig var det en riktigt bra dag. Men i morse hade jag föredragit att inte starta. Det var förhållanden som inte var gjorda för racing och jag förfrös i princip mina händer, sa Sanz efteråt om starten som gick i nollgradig temperatur på 3600 meters höjd över havet ut i en saltsjö.

 

Laia Sanz är just nu totalåtta i Dakar efter bland annat en femteplats på sträcka åtta.
Laia Sanz är just nu totalåtta i Dakar efter bland annat en femteplats på sträcka åtta. Foto: HRC Honda

 

Sträcka nio, i går, var då betydligt roligare för Honda. Fyra förare bland de fem bästa och såväl Joan Barreda som Helder Rodrigues gjorde fantastiska comebacker när Rodrigues vann och Barreda blev fyra.

Mellan sig hade man också Paulo Goncalves som med sin andraplats plockade in några minuter på Coma, trea på sträckan, i fighten om totalsegern. Goncalves är nu dryga fem minuter efter med fyra återstående sträckor. I totalen är det sex KTM–ekipage bland de sju främsta och det är extra kul att notera enduroföraren Toby Price, som Dakar–debuterar och just nu är totalfyra.

För Laia Sanz slutade sträcka nio med en 14:e plats vilket betyder att hon nu är åtta totalt.

Svenske Thomas Berglund leder just nu Malle–Moto-klassen, där föraren sköter all service själv, och är 23:a totalt. Övriga Berglundare, bröderna Mikael och Anders (ej släkt med Tomas), är 79:a och 83:a totalt. Men fortfarande med i tävlingen alltså.

Fotnot: I Race nummer 1, som når prenumeranter i slutet av nästa vecka, kan ni läsa mycket mer om Dakar–rallyt.