Idag är det dags för den andra rundan av årets GNCC, på Hog Waller utanför Palatka i Florida. Och precis som i premiären finns Rikard Hansson på startlinjen i XC1–klassen. Vi pratade med GasGas-föraren mellan tävlingen. 

Efter att ha fått problem med ena handen, blåsor och uppfläkt hud, fick Rikard Hansson nöja sig med en 36:e plats totalt i sin GNCC–debut för två veckor sedan. Under de två sista varven handlade det bara om att ta sig i mål för svensken, som blev tolva i XC1–klassen.

– Skinnet bara försvann och handen var helt trasig. Det blir så jäkla svårt att köra då, jag blev omkörd av 125:or och kunde inte göra något. Samtidigt ville jag inte bryta heller när man fått chansen att vara med. Då vill man inte vika av, utan kör på, sa Hansson i en intervju med Race efteråt.

Du slutar som 36:a totalt och 12:a i XC1–klassen, Men man såg på varvtiderna att du tappar många minuter just sista två varven.
– Ja, jättemycket. Men ett tag där, när 250–killarna som var bakom de allra snabbaste kom och körde om, så fick jag ändå upp ett bra tempo. Ett tempo som jag kände att jag kunde hålla hela vägen in i mål. Och de blev runt topp 20 såg jag, så där borde jag kunde vara.

Vad blev du mest förvånad av?
– Det är nog hur bra de hittar. Jag pratade med rätt många innan och de säger att det i stort är samma bana som de alltid kör. Det är som när vi kör Ränneslätt eller Stångebro, att man känner igen sig efter ett par år. Det är samma sak för dem, här.

Verkar den här banan som ni körde premiären på, Big Buck Farm, vara en tuff bana jämfört med de kommande racen, eller mer åt det lättare hållet? Fick du någon känsla av det?
– Nja, jag vet inte. Men många frågade mig om jag tyckte det blev sönderkört. De verkade tycka det, men jag tyckte inte det var det som var jobbigt. Utan snarare att man inte hittade så bra då. Sedan pratar alla om Florida, nästa runda, att den blir så sönderkörd eftersom det är mer sandigt där, så den blir nog den tuffaste, Plus att det är varmt då. Men som sagt, jag reagerade på att många frågade mig efteråt om jag tyckte det var sönderkört.

Tror du att Florida kommer passa dig bättre då?
– Jag kör ju mycket sand hemma, men det här blir väl helt annorlunda. Det är svårt att säga. Jag tycker väl att jag borde kunna förbereda mig bättre i alla fall, jag kommer åka dit en vecka innan och träna, och behöver inte köra bil i fem dagar för att ta mig dit. Bara en sån sak, att slippa stressa med det, gör att det känns som att det kan gå bättre i alla fall.

Tävlingen startar 19.00 svensk tid och går att se live på RacerTV’s YouTube-sida

Foto: Privat