I helgen är det dags för den första av två nordiska EnduroGP–tävlingar. Heinola i Finland bjuder för fjärde gången in till VM–tävling och ett drygt dussin svenskar tar chansen att åka över Östersjön. I Finland är det också premiär för den första av fyra tävlingar i Dam–VM. 

Fjorton svenskar har vi inte haft till start i en och samma VM–tävling sedan Enköping för nästa precis två år sedan. Därför är det glädjande att se så pass många ändå ta chansen att mäta sig mot världens bästa enduroförare.

Sex svenska seniorherrar kör tävlingen och av dem hittar vi hela fem stycken i E1 – Mikael Persson, Niklas Persson, Kalle Svensson, Robert Kvarnström och Stefan Granquist. Storebror Persson ska bara bli bättre och bättre efter sin otäcka bilolycka under försäsongen, har visat i SM att formen är stigande och bör ta poäng trots att E1 är den klart största klassen med 22 förare till start. Har Persson en riktigt bra dag kan han nosa på topp–10.

 

Niklas Persson är med och kör VM igen.
Niklas Persson är med och kör VM igen.

 

Detsamma gäller Robert Kvarnström, som störs av en knäskada men trots det fått chansen som ersättare för Jamie McCanney i Team Miglio Yamaha, bredvid Micke Persson. Micke som verkligen blandat och gett under året och ännu inte känns helt hemma på den nya cykeln. Kan han visa fjolårsformen nu månne?

Spännande ska bli att se Stefan Granquist, som matchas regelbundet mot några av världens snabbaste enduroförare hemma i Australien och nu gör sin andra VM–start efter debuten i Enköping för två år sedan. Nu blir det dessutom på en cykel han är van att köra och Granquist kan mycket väl överraska.

Kalle Svensson gör VM–comeback och får hoppas på att kunna knipa sina första poäng som senior. Tommy Sjöström kommer plocka poäng i E2 så länge han bara tar sig runt, i och med bara 15 startande. Men under såväl SM som VM senast har Yamaha–föraren tvingats bryta.

 

Robert Kvarnström har fått en tillfällig fabriksstyrning under Finlands och Sveriges GP.
Robert Kvarnström har fått en tillfällig fabriksstyrning under Finlands och Sveriges GP.

 

I Junior–klassen kör som vanligt Albin Elowson, Oliver Nelson och Kevin Olsen, som också får sällskap av Pontus Skoog. Elowson bör vara med på pallen när det nu blir terräng han uppskattar betydligt bättre, om Skövde–föraren ska kunna ta en medalj vid årets slut. Kevin Olsen höjde sig senast och får sikta mot nya placeringar topp–tio. Nelson hoppas vi ska kunna höja sig mot de tre första VM–tävlingarna. Finland för två år sedan var succé för numera TM–föraren, med dubbla pallplatser. Skoog har gjort det bra i EM och på SM i år. Får han till det är en placering topp–10 inom räckhåll också för honom.

I Youth Cup 125 cc är Erik Appelqvist ensam svensk till start, klassen är dock betydligt mer befolkad än tidigare VM–tävlingar och hela 19 förare finns på startlistan. Vad har vi att vänta oss av Appelqvist då? Ja, tre segrar på fyra VM–starter har Yamaha–föraren levererat hittills. Motgångar kommer förstås, men funkar allt som det ska är han med på pallen igen.

 

Martina Reimander är en av tre svenskor till start när Dam–VM inleds.
Martina Reimander är en av tre svenskor till start när Dam–VM inleds.

 

Finlands GP betyder också att tjejerna gör entré i Enduro–VM. Tre tjejer av totalt tolv i klassen är svenskor, men tyvärr är ingen av dem SM–ledarinnan Hanna Berzelius som vi hade hoppats få se också i Finland. Hanna nöjer sig med Enköpings–VM.
Systrarna Reimander tar chansen till dubbla tävlingar, vilket är kul. Storasyster Martina plockade sex poäng när hon VM–debuterade i Enköping 2014 och kan hoppas på mer nu, medan det för lillasyster Emilia blir VM–debut.

Den svenska vi kan hoppas mest på är dock Emelie Karlsson, som precis som sambon Granquist regelbundet matchas mot några av världens snabbaste tjejer hemma Down Under. Att hon ska kunna ge Laia Sanz en match är föga troligt, men upp till pallen kan Karlsson mycket väl nå. Kan hon hålla sig där under de två första tävlingarna kan det bli ett riktigt roligt år, när Enköpingstjejen nu äntligen verkar ha fått ihop till full VM–säsong.

Fotnot: Race kommer finnas på plats i Heinola under helgen och rapportera från tävlingen. Ett längre reportage kommer i tidningen som anländer lagom till Enköpings–VM. 

 

Kalle Svensson gör VM–comeback i Finland.
Kalle Svensson gör VM–comeback i Finland.