Äntligen är det dags för riktig enduropremiär säsongen 2021. Ungdoms–SM kör igång hos Falköpings MK på lördag och redan på söndagen blir det ny tävling hos samma arrangör – när premiären av Falköping Big Bang avgörs. En tävling som kommer att direktsändas på webb–tv. Vi ringde upp Falköpings MK–duon Rickard Ahlin och Fredrik Holmvik för att höra mer om varvloppet. 

Har tanken att köra ett varvlopp funnits länge?
– Ja, det har det gjort. Men samtidigt har vi inte velat göra för mycket om det inte skulle bli av. Vi har förberett sånt som är bra för anläggningen ändå, även om det inte skulle bli tävling. Men nu är det ju skarpt läge. 

Lite erfarenhet från varvlopp måste ändå finnas, med tanke på att ni tidigare kört Falköping Grand National under tidigare år?
– Ja, precis. Vi körde det under tre år tror jag. Att det är en annan tävlingsform är inte någon större grej, det är bara att allt ska ske under kortare tid nu. Vi ska kunna växla från en Typ 1–tävling på lördagen, med USM, till ett varvlopp på ett enkelt sätt, men det ska nog lösa sig. Vi kommer att hålla oss på vårat område.

Vilka restriktioner kommer ni att tvingas vidta som det ser ut i dagsläget?
– Vi har valt att sätta ett maxtak på 300 motionärer, helt enkelt för att inte få för mycket folk på området. Det är ett sätt att göra det smittskyddssäkert. Sen är det självklart ingen publik och bara en medföljare per startande, det gäller också på USM–tävlingen. Sen rekommenderar vi alla använder munskydd, precis som vi hade på våran Vintercup. Och vi kommer inte ha full kioskverksamhet. Det kommer att vara ett begränsat arrangemang, helt klart, men det måste det vara för att vi ska kunna köra. Och det väger över att faktiskt kunna köra.

Hur mycket spelade den nya varvloppsserien SCCS in för att ni körde igång Falköping Big Bang redan i år?
– Hundra procent. Vi hade inte gjort det om det inte vore för varvloppsserien. Vi ser framåt, vi gör en mjukstart nu och hoppas att vi kan växa med serien i framtiden. Och det blir onekligen en smygstart med tanke på allt.

Man får inte komma och kika som publik, men finns det någon möjlighet att följa tävlingen hemifrån?
– Ja, nu ska du få höra nåt kul. Vår lokaltidning här i Falköping ingår i Bonnier Media Group, som kommer att ha ett team på plats för att livesända tävlingsheatet – med Elit– Junior–, Senior– och Dam–klasserna. De kommer att ha ett antal kameror ute och kommentatorer i sändningen. Så alla som prenumererar på en tidning som ingår i Bonnier News Local kommer kunna se tävlingen, plus att man genom en ganska billig peng kommer att kunna köpa bara den här sändningen om jag förstått det rätt. Sedan är ambitionen att även sända i Marcus Frändéns webb-radio, precis som på SM. Om tekniken fungerar som den ska.

Det borde förhoppningsvis kunna locka fler elitförare att anmäla sig, när det faktiskt finns chans att visa upp sig för större publik?
– Absolut. De kommer även att sända en halvtimmes uppsnack inför start, där de kommer intervjua förarna. Och även lite snack efteråt, intervjuer med segrarna och så. Det är lite kul.