På årets första dag briserar en präktig endurobomb.
Femfaldige världsmästaren Mika Ahola har bestämt sig för att sluta.
– Jag har inte längre ambitionen att fortsätta. Jag kommer att dra mig tillbaka från tävlandet, skriver finländaren i ett öppet brev.

Mika Ahola
Världsmästare fem år i följd. Men nu är endurokarriären över. Mika Ahola inleder det nya året med att kungöra att han drar sig tillbaka och sätter punkt efter sammanlagt 21 tävlingssäsonger. Foto: PER GUSTAFSSON

Offentliggörandet sker på hemsidan offroadchampions.com. Mika Ahola har plitat ner ett antal rader där han förklarar hur tankegångarna gått på sistone och varför han bestämt sig för att sätta punkt för sin långa endurokarriär.
”Efter 21 års tävlande i enduro och vid 37 års ålder har jag kommit fram till ett beslut som krävt mycket rannsakan och självinsikt. Slutsatsen blev den att jag inte har tillräcklig ambition längre att fortsätta. Jag väljer av den anledningen att dra mig tillbaka från tävlandet” förklarar Mika.
Hondaföraren konstaterar vidare i sin utläggning:
”Jag har gett precis allt jag kunnat för den här sporten. Även om det fordrat mycket har jag fått tillbaka mer än jag någonsin kunde föreställa mig när jag började tävla. Först vann jag allt som gick i mitt hemland Finland och blev den snabbaste snöföraren i hela världen. Därefter kastade mig in i VM och körde för flera olika italienska team. Jag bevisade att jag var snabb, men fick fem gånger finna mig i att vara en placering från världsmästartiteln. Fast sedan lyckades jag, mot alla odds, börja vinna VM-guld i en ålder när de flesta pratar om att lägga av. Det har varit en sjuhelvetes resa: fem raka VM-tecken i tre olika klasser varav det sista bärgat som den äldste världsmästaren i historien!”
Samtidigt medger fjolårssäsongens E3-vinnare att bedriften han utfört mättat hans hunger på framgångar.
Han fortsätter i nästa stycke:
”I och med rekorden jag satte 2011 känner jag att mina ambitioner i den här sporten är helt uppfyllda. Du kan därutöver lägga till ytterligare tre VM-titlar som totalvinnare även om FIM sedan 2004 inte längre korar någon övergripande världsmästare. Jag har dessutom varit totalsnabbast i tre Six Days och ingått sju gånger i det finländska segerlaget. Mina sportsliga ambitioner har tillfredställts helt och hållet. Jag känner att tiden är inne att gå vidare för att se vad världen har att erbjuda utöver att tävla i enduro.”
”Slutligen: jag vill tacka alla människor som stöttat mig under min tävlingskarriär och alla förare som jag kämpat ihop med” tillägger Ahola som en sista avrundning på brevet.
I och med att Mika Ahola väljer att sluta går naturligtvis hans utannonserade VM-satsning på nya JTG (Jotagas) i stöpet. Spanska Jotagas, med sportdirektören Miki Arpa i spetsen, gick för drygt en månad sedan ut med nyheten att Ahola var klar som främsta affischnamn i deras nya VM-team. Den femfaldige världsmästaren har dock aldrig kommenterat eller bekräftat att han skulle vara överens med det nya fabrikatet från Katalonien.
Dagens kungörelse visar att finländaren burit på andra tankar.
Han väljer således att dra sig tillbaka i ett läge när han står på toppen av sin karriär.
VM-serien tappar därmed sin mest färgstarka profil.