Först tvingades han bryta GNCC–tävlingen förra helgen. Och sedan tvingades han bryta Kenda Full Gas Sprint Enduro under helgen som gick. Det har varit en tuff vecka borta i USA för vår svenske enduroförare Jesper Börjesson. 

Den sjunde rundan av den amerikanska GNCC–serien kördes på Tomahawk i Odessa, den 11 juni. Men för vår svenske Husqvarna–förare Jesper Börjesson blev det en kort tävling. Redan på det första varvet klämde han fingrarna mellan kopplingshandtaget och styret, och fick så pass ont att han inte kunde köra vidare.

Josh Toth vann Börjessons klass, XC2 250 Pro, närmast före Layne Michael och Benjamin Kelley. Toth har ledningen i klassen på 188 poäng, 44 före Craig Delong och ytterligare 13 före Michael. Börjesson hittas på en 13:e plats av de 33 som tagit poäng i år.

I stora klassen, XC1 Open Pro, knappade såväl Thad Duvall som Steward Baylor in på totalledaren Kailub Russell. Duvall vann racet före Ryan Sipes och Baylor, medan Russell bara mäktade med en femteplats. I sammandraget har han ändå 26 poäng ner till Baylor och Duvall som är på delad andraplats.

I klassen 200C Schoolboy, för förare mellan 12 och 15 år, testade Wiktor Ahlquist på serien när han var på besök i USA. Och kom iväg med en fjärdeplats.

 

Wiktor Ahlquist. Foto: Privat

 

– Banan var blandad med snabba fält och tät, snårig skog. Startproceduren var helt ny för Wiktor och man startade klassvis var 20 sek med vinkande flagga. Wiktor fick en bra start och var fyra in i första sväng, därefter var han upp till andraplatsen. Efter första varvningen hade han en tredje plats vilket han höll andra varvet också. En del köbildningar och den tryckande värmen gjorde sig påmind och Wiktor tappade 30 sekunder på sista varvet och slutade på en fjärde plats i klassen och 37:a av 385 totalt, hälsade pappa Johan från USA.

– Wiktor är grymt nöjd men lite surt var det att missa pallen. Men det ger ju en anledning att komma tillbaka! Vi vill ge ett stort tack till den mycket trevliga familjen Keegan för deras gästvänlighet. Ett jättestort tack till Jesper Börjesson som hjälpt oss med mycket praktiska delar och coachning. Ett äventyr för livet!

Under helgen som gick var det dags för den fjärde rundan av Kenda Full Gas Sprint Enduro efter ett två och en halv månad långt uppehåll. En serie där Jesper Börjesson efter tre tävlingar låg bra med i sammandraget på en fin femteplats.

Tävlingen på Crow Canyon i Uhrichsville, Ohio, gick dock inte alls som svensken tänkt sig. Redan på lördagens första specialprov kraschade han och tvingades bryta.

– Tävlingen avslutades tidigt för min del då jag gick omkull när framhjulet slant undan, hälsade Börjesson som slog axeln ur led.
– Blev en tripp till sjukhus där de drog tillrätta axeln. Efter röntgen konstaterade de att inget annat är trasigt. Hoppas kunna vara tillbaka snarast.

Jordan Ashburn vann totalt om räknar samman lördag och söndag, närmast före Steward Baylor och Cory Buttrick. Baylor leder totalt, närmast före Ryan Sipes och Ashburn. Börjesson är kvar på femteplats, trots den brutna tävlingen.