Debuthelgen i Knobby Swedish Enduro Championship kunde inte slutat mycket bättre för den regerande svenska mästaren i motocross, Filip Bengtsson. Seger på söndagen, närmast före Micke Persson och Albin Elowson, gör att Fillibang toppar SM2–klassen. I totalen är han dock placeringen bakom Elowson, som tvåa. 

När årets andra dag av Knobby Swedish Enduro Championship kördes i Skövde på lördagen hade vädret helt slagit om. Fredagens ihärdiga regnande hade bytts mot stundtals strålande sol. Visserligen täcktes himlen av moln på sina ställen, men då betydligt ljusare sådana jämfört med gårdagen. Och när solen stack igenom steg också graderna avsevärt. Ja, det var nästan sommar.

Fredagens totalvinnare Albin Elowson verkade dock ha ett mörkare moln över sig på det första specialprovet, i Cementa–brottet. Efter en vurpa hade Elowson problem att få igång hojen, som bluddrade, och Husqvarna–föraren tappade över minuten på fadäsen. Väl i mål noterades han bara för en 47:e tid och tvingades sedan jaga hela dagen.

Desto bättre start för Micke Persson, som redan klarat av sin beskärda del strul under fredagen. Persson vann de första två sträckorna, men tappade totalledningen på den tredje till Filip Bengtsson  – som startade andra dagen lika starkt som han avslutat den första.

Micke Persson

Och Fillibang fortsatte övertyga i enduroskogen. Det andra varvet såg honom vinna två av tre sträckor, slalombacken och det varierande, sönderkörda provet ute på militärens mark, och han kunde därmed skaffa sig ett försprång på 13 sekunder ner till Persson. Elowson hade samtidigt tagit sig upp som sexa, plockat in sekunder på Persson och åkt i paritet med Fillibangs tider.

Elowson avslutade tävlingen bäst, med sträcksegrar på Cementa och i slalombacken på det sista varvet, och lyckades till slut knipa en tredjeplats i totalen. En imponerande uppkörning. Att ge bort en minut till Persson och Bengtsson på första provet var dock för mycket.

Bengtsson vann, före Persson och Elowson.

I fighten om totalsegern, och segern i SM2–klassen, tog Persson in på Bengtsson på sista varvets första sträcka, men tappade sedan återigen på den andra. Bengtsson hade därmed 14 att gå på inför sista, som hela helgen varit hans starkaste. Väl där var visserligen Persson före, men bara med en halv sekund.

Filip Bengtsson kunde därmed ta sin första seger i ett Enduro–SM, i karriärens blott andra start efter debuten dag ett i Skövde. Starkt. Förvisso är nog de flesta överens om att Skånepågen är en fantastisk motorcykelförare, men att hoppa in och totalvinna en SM–tävling hör inte till vanligheten, hur bra crossförare man än är.

– Jag var betydligt lugnare innan start idag och hittade en bra känsla. Och jag hade jäkligt roligt på hojen. Det var skitkul, sa Fillibang som dock fortfarande inte vet om han kommer kunna köra hela serien.
– Nu ser det ut som att det blir två deltävlingar i Motocross–SM och tyvärr verkar en krocka med ett Enduro–SM.

Persson klarade andraplatsen i såväl SM2 som totalen, med god marginal. En skön revansch efter fredagen. I sammandraget leder Bengtsson klassen, två poäng före Elowson och med Rikard Hansson, fyra i klassen och totalnia igen under lördagen, på tredje plats. I totalen, där poängfördelningen är annorlunda, är dock Elowson före – med 160 poäng mot Fillibangs 145.

Albin Elowson

Precis som igår var det i SM2 och JSM2 som vi hittade de totalsnabbaste förarna. Men den här gången fick alltså juniorerna ge sig för seniorerna. Bakom topptrion tog Joakim Grelsson den totala fjärdeplatsen och vann samtidigt JSM2 med knappa 15 sekunder, det efter att ha varit först under hela dagen.

Fighten om de resterande pallplatserna var häftig att bevittna. Man kunde tro att Oskar Ljungström, Max Ahlin och Albin Norrbin åkte och höll varandra i händerna ute på specialproven, för just så jämnt var det. Som mest under hela dagen skiljde blott sju sekunder de tre emellan och när det hela skulle avgöras, inför sista sträckan, var trion inom 36 hundradelars marginal. På sista var man sedan bland de fyra snabbaste totalt och allra snabbast var Ahlin, som tog ut sig fullständigt men vann sträckan, tog andraplatsen i klassen och femteplatsen totalt. Ljungström slutade 44 hundradelar före Norrbin och blev trea, och sexa totalt. Stackars Norrbin missade därmed pallen på nytt, trots en jättefin sjundeplats i totalen. Också femman Lucas Vågberg slog sig in fint i totalen idag också, på en tiondeplats. I JSM2–sammandraget hittas Grelsson och Ljungström på 35 poäng, medan Ahlin står på 34.

Joakim Grelsson.

Som åtta i totalen och med en ny seger i SM1 såg vi Niklas Persson, som dock inte var helt nöjd. Nöjd över att ha inlett med en dubbelseger i klassen förstås och kanske än mer nöjd att han klarade sig relativt oskadd från gårdagens vurpa, men i övrigt studsade det inte riktigt rätt alltid för storebror Persson. Tvåa i SM1 blev på nytt Anton Sandstedt, efter en ny fin körning, och där bakom tog Linus Fasth tredjeplatsen.

Niklas Persson.

SM3 såg en häftig fight om totalsegern där Adam Andersson och Jimmy Wicksell på nytt spelade huvudrollerna. Andersson ledde med dryga sekunden efter det första varvet, men Wicksell kunde ta över på det andra och hade knappa tre sekunder när man skulle ut på det sista.

Efter att duon vunnit varsitt prov skiljde endast 26 hundradelar inför tävlingens allra sista sträcka, där Andersson använde hela 500:ns register och slog konkurrenten med hela 18 sekunder. En käftsmäll till avslutning som såg KTM–föraren utjämna poängen inför höstens fortsatta tävlande. Johan Edlund tog tredjeplatsen i klassen den här gången.

SM3–pallen.

I JSM1 blev det ny seger för Yamaha Johansson MPE’s Alex Walton, som dock inte kan ta några SM–poäng i och med att han inte är svensk medborgare. Walton vann dagen 45 sekunder före Marcus Adielsson, men det är Adielsson som toppar sammandraget med två 20 poängare för sin dubbla andraplatser i Skövde. Calle Johansson slutade trea för dagen men får alltså poäng för en andraplats. 

Alex Walton.

I Dam–SM kunde Hanna Berzelius ta revansch för fredagens snöpliga nederlag och återigen visa vem som var starkast. Men Berzelius fick jobba för det. Sträcksegrar på de första två specialproven gav henne visserligen 18 sekunders försprång, men när Martina Reimander sedan vann tredje sträckan skiljde bara knappa fem efter första varvet.

Berzelius vann sedan på nytt andra varvets två första sträckor, men marginalen ner växte bara till nio sekunder och segerfighten levde definitivt när sista sträckan skulle köras.

– Jag gillade inte den sträckan alls, men jag tog i allt jag hade och det gick, sa Berzelius som vann sträckan med sju sekunder och dagen med sexton.
– Jag är jättenöjd med min körning under helgen. Kanske framförallt att jag körde så bra igår, när det regnade och var lerigt och halt. Sen var det såklart surt med tidspricken. Men nu hämtade jag in några poäng i alla fall.

Hanna Berzelius.

Trea på lördagen blev Emma Wennbom, som snodde pallplatsen från Hedvig Malm på den sista sträckan. Precis som Emelie Nilsson så känns det som att Wennbom höjt sig ett snäpp till i år och hon är betydligt närmare Berzelius än vi vant oss vid. Detsamma gäller Martina Reimander, som alltså dessutom totalleder klassen efter två av sju dagar och är fyra poäng före tvåan Berzelius.

I VRM1–klassen blev det ny seger för Botkyrka MK’s Magnus Lindfors, som trots sin dåliga startposition kunde vinna fem av sex sträckor. Segermarginalen blev dryga minuten och där bakom förbättrade Krister Thorell sin fjärdeplats från första dagen och tog en pallplats som tvåa. Magnus Blom knep den sista pallplatsen för dagen.

Och avslutningsvis blev det en ny överlägsen seger för Pär Olsson i VRM2–klassen. Olsson vann samtliga sex sträckor som veteranerna körde och var över två minuter före tvåan Per Wikvist. Stefan Eriksson rundade av pallen på en tredjeplats.

Fotnot: I Race Magazine nummer 7 kommer ett stort reportage från premiärhelgen i Knobby Swedish Enduro Championship.

Pär Olsson.