Knobby Swedish Enduro Championship fortsatte under söndagen i Östersund, med årets andra deltävling i serien. Och eftersom det är en hel månad kvar tills det att vi trycker nästa nummer av Race Magazine tänkte vi summera tävlingen lite längre här på hemsidan. Vill ni ha rörligt från tävlingen går det utmärkt att titta på flera videos som ligger ute på vår Instagram–sida.

• VRM1–mästaren Magnus Lindfors styr Sherco i år och inledde med seger, när han vann på lördagen. Under söndagen gav Krister Thorell honom en match på förmiddagen, men orkade sedan inte hänga med i Lindfors tempo efter lunch. Dubbla segrar och full poäng för den tidigare crossföraren, medan ”Kippe” fick lämna Östersund med dubbla andraplatser. Marcus Olsen tog där bakom dubbla tredjeplatser, när han tog en ny pallplats på söndagen. Och vi fick faktiskt också samma fyra, femma och sexa båda dagarna, genom Daniel Persson, Karl Karlsson och Daniel Perman.

Krister Thorell

• I VRM2 blev det också seger för den regerande mästaren på söndagen. Efter en tuffare lördag hade Pär Olsson nämligen bäst fart av de äldre veteranerna och körde till sig förstaplatsen. Men det var tight. Kent Nyberg ledde nämligen med en sekund inför det sista provet, där Olsson dock kunde vinna med fyra och därmed dagen med tre. Duon står därför båda på 37 poäng efter den första helgen. Bakom tog Jonas Johansson den tredje platsen på pallen, medan Benny Svensson den här gången fick nöja sig med att bli fyra. Också Johansson och Svensson står därför på samma poäng. Femma i sammandraget är Pelle Westin, som precis som på lördagen också blev just femma på söndag.

Pär Olsson

• Det kördes en Bredd–klass i Östersund också där Gustav Berzelius, storebror till Hanna, vann båda dagarna. Efter en över två minuter stor marginal på lördagen, närmast före Filip Tägtström och Kimmo Ilvonen, nöjde sig Berzelius med en minuts seger på söndagen, då Tägtström på nytt var tvåa och Simon Trygg la beslag på tredjeplatsen.

Bredd–pallen, söndag.

• Tryggs pallplats var tillsammans Lindfors dubbla segrar i VRM1 i princip det enda som gick Sherco Swedens väg under premiärhelgen. Såväl Anton Sandstedt som Oliver Nelson lämnade nämligen Östersund med skavanker från krascher som gjort att de tvingats bryta. Regerande SM1–mästaren Sandstedt bröt på lördagen, testade sedan att starta om på söndagen, men lyckades inte ta sig runt. Nelson inledde jättefint under söndagen, och var tia och tolva på de första två proven, men drog sedan i foten på tredje sträckan och fick bryta efter den fjärde. Efter sjukhusbesök kunde man som tur var bara konstatera en spricka, så förhoppningsvis är han tillbaka i Söderhamn. Vilket Sandstedt också lär vara.

Oliver Nelson

• En tredje Sherco–förare tvingades också bryta under söndagen och det var Richard Alun. Alun hade kämpat sig igenom lördagen med gips på högerhanden (!) och blivit sjua i SM3, och kom till start på nytt under söndagen. Men där blev det alltså inte några poäng efter att han fått kasta in handduken med en trasig kedjestyrare.

Aluns gips.

• Efter en fjärdeplats på lördagen fick Team Sherco Sweden därmed ingen placering i teammästerskapet på söndagen. En klass som dominerades av KTM Scandinavia. Teamet, med Joakim Grelsson, Micke Persson, Niklas Persson och Oskar Olsson, vann båda dagarna – på lördagen tre poäng före Team Triple One, med Bloms MX Racing Lag 1 som trea, och på söndagen tre poäng före Bloms MX, med Triple One som trea.

KTM Scandinavia

• Tungt i teammästerskapet var det för Husqvarna Scandinavia, som inte ens fick ihop ett lag till premiärhelgen. Såväl Max Ahlin som Albin Elowson valde nämligen att stanna hemma och inte köra SM–tävlingen, medan Robert Friberg tvingades stå över efter en otäck krasch på träning. Oskar Ljungström och Hanna Berzelius gjorde det för all del bra, men en duo räcker inte för att ta plats i teammästerskapet.