Det brukar inte vara lätt att tippa Knobby Swedish Enduro Championship. Och den här våren som varit gör det sannerligen inte lättare. Vad har vi att gå på egentligen? Vintercuper och ett fåtal lokala tävlingar under sommaren. Inte en enda mästerskapstävling. Jag får gå på känsla. 

SM1:
Som jag skrev när jag gick igenom vilka som var anmälda till Skövde så kommer Niklas Persson, utifrån hur det ser ut på förhand, vara stor favorit till att försvara sin titel. Persson totalvann finaltävlingen förra året, hans första totalseger i SM, och blev dessutom totaltvåa i serien bakom brorsan Micke. Jag tror att han kommer få svårt att försvara den placeringen i år, men guldet i SM1 räknar jag med att Persson löser. Där bakom ska det bli intressant att se hur Pontus Skoog kommer lyckas när han nu bytt sin KTM mot en Honda. Fjolåret var en väg tillbaka efter den svåra skadan 2018 och Skoog visade under vintern att han hittat ytterligare fart. Där bakom vet vi att Robert Friberg och Anton Sandstedt kan göra det bra, att Linus Fasth och Franz Löfqvist kan slå till med fina dagar och att Richard Alun är med, på ny hoj och ny kubik och lika laddad som vanligt.
Tips:
1. Niklas Persson, Karlskoga EK, KTM.
2. Pontus Skoog, Karlskoga EK, Honda.
3. Robert Friberg, Tibro MK, Husqvarna.
4. Linus Fasth, Linköpings MS, KTM.
5. Anton Sandstedt, Tibro MK, Husqvarna.

SM2
Jag tror det är i SM2–klassen som vi också kommer att hitta topp 3 i totalen (återkommer till den längre ner) – och då pratar vi alltså om den regerande mästaren Micke Persson, flerfaldige VM–medaljören Albin Elowson och Sveriges bästa motocrossförare Filip Bengtsson. Om Bengtsson nu kommer att köra hela serien, vi vet fortfarande inte hur det kommer att bli med Motocross–SM och dessutom krockar till exempel Motocross of Nations med Enduro–SM i Norrahammar. Inte omöjligt att han blir uttagen dit. Men kör han hela serien så tror jag att han är med där uppe, kommer ”Fillibang” väl till start så har han gjort läxan. Många är säkert tveksamma till hur han ska prestera när det blir stenigt och bökigt, som det kommer bli till exempel i Enköping. Men då ska vi inte glömma bort att Bengtsson hör hemma i Vimmerby numer. Och det var först när han flyttade dit som han började köra enduro. Jag tror att han kommer kunna hantera det också. Är det rimligt att en gulplåt som aldrig kört ett SM ska kunna totalvinna ett år? Nej, egentligen inte. Är Bengtsson den som ska kunna göra det? Ja, troligen mer än någon annan. Startplaceringen i premiären är förstås en nackdel sett till att han kommer få jobba med omkörningar, men å andra sidan är det inte omöjligt att proven blir snabbare och snabbare. Albin Elowson kommer tillbaka från ännu en skadeperiod och har dessutom börjat jobba civilt under våren, i alla fall på halvtid. Det, att lämna en heltidssatsning på enduro, tror jag kan vara till hans fördel. Men han ska hålla en hel serie också, armbågen ska hålla, och dessutom ska han komma överens med ny kubik. Rutin finns i massor och favorit till en dubbelseger på hemmaplan i Skövde får han finnas sig i att vara, men sedan kommer några intensiva veckor i september/oktober. Å andra sidan kanske Enköping och Vetlanda också bör passa Elowson bättre, jämfört med konkurenterna? Den regerande mästaren Persson då? Ja, ett sent hojbyte gör förstås att man funderar. Å andra sidan är det spännande att Persson struntar i klass och bara bryr sig om totalen. I SM3 hade han varit ännu mer klar favorit än brorsan Niklas i SM1. Persson har två raka totalsegrar i serien och vi vet i och med hojbytet att han är tillräckligt hungrig på en tredje. Men räcker det, efter över ett halvår på en hoj som han aldrig verkade komma riktigt överens med? Det kan det förstås. Och där bakom då, ja där finns också massor av förare med SM–medaljer. Pontus Högberg, vet vi sedan finalen förra året, har fart för att totalvinna tävlingar. Rikard Hansson är alltid med där och hugger. Oliver Nelson verkade under vintern få känslan tillbaka, efter 500–experimentet i fjol. Lägg på Martin Larsson, Mattias Ojanperä samt crosstrion Viktor Björklund, Oskar Olsson och Emil Löfqvist, som vi inte vet om de kommer köra hela serien, och ni förstår att det kommer bli tufft att slå sig in topp 5.
Tips:
1. Filip Bengtsson, Vimmerby MS, Husqvarna
2. Micke Persson, Karlskoga EK, KTM
3. Albin Elowson, FMCK Skövde, Husqvarna
4. Pontus Högberg, SMK Gävle, Husqvarna
5. Rikard Hansson, Tibro MK, Husqvarna

SM3:
Precis som för Micke Persson blev det ett sent hojbyte också för teamkompisen i KTM Scandinavia, Adam Andersson. Andersson startar nu på en 500 4–takt i SM3 och går alltså in i säsongen för att försvara sitt SM–guld. Kollar vi på motståndet så blir han också favorit till att göra det. I alla fall knapp favorit. Jimmy Wicksell blir intressant att följa under året, den nya Beta–föraren såg snabb ut under vintern men sedan kom en skada emellan och väl tillbaka har inte tiderna från de lokala cuperna som körts viskat om någon topplacering i SM. Men Wicksell kan säkert växa in i säsongen och ge Andersson en match. Johan Edlund har lämnat SM1–klassen, kommer i år att köra på en 300 2–takt från Yamaha och han går aldrig att räkna bort. SM3 är den tunnaste klassen sett till antal startande men att kunna tippa topp 5 är ändå svårt när vi också noterar namn som Alexander Dahlén, Kevin Olsen, Alexander Gunnerheim, Tom Johnsson, Johan Carlsson och, kanske inte minst, Anton Lundgren. Lundgren visade på Ränneslättsloppet att han hade fart för att hänga med de allra snabbast, om än att lite flås saknades emellanåt. Kör han hela serien och får bättre startplacering till nästa runda så är det väl inte omöjligt att han ska kunna utmana om segrar till hösten.
Tips:
1. Adam Andersson, Örbyhus MCK, KTM
2. Jimmy Wicksell, Göta MS, Beta
3. Anton Lundgren, Haninge MK, Husqvarna
4. Johan Edlund, Karlskoga EK, Yamaha
5. Kevin Olsen, Värmdö MK, KTM

JSM1:
Calle Johansson bytte kubik, från 350 till 250, efter att helt ha stått utan hoj i någon månad och är nu den utan tvekan mest rutinerade i lilla juniorklassen. Johansson har varit 13:e, 17:e,13:e i totalen under de tre senaste säsongerna och varit på pallen i JSM2 ett tiotal gånger, inklusive tre segrar. Han blir favorit tillsammans med Marcus Adielsson, som var just utanför pallen i klassen i fjol och till slut klättrade upp till en 15:e plats i totalen. Alltså strax bakom Johansson. De två kommer få motstånd av bland annat ett gäng USM–förare som i år också kan börja JSM. Och det ska bli spännande att se vem av dem som blommar ut mest i större sammanhang. Personligen tror jag på Arvid Modin, som har backning av Johansson MPE på sin Yamaha. David Kadestam, som stundtals körde riktigt bra för Team Östra under Six Days i fjol, ska också bli intressant att följa. Kadestam, med sin crossbakgrundd, bör kunna vara med och fightas med Johansson och Adielsson när det passar honom, och kunna stå med en medalj när säsongen är över. Utmanar om bronspengen gör också bröderna Wennerlund, Olle och Petter, samt Bloms MX Racings Edvin Hamnäs. Och så har vi som sagt en intressant britt i Alex Walton, som det dock är osäkert om han kommer köra hela serien.
Tips:
1. Calle Johansson, Karlskoga EK, KTM
2. Marcus Adielsson, Tibro MK, Yamaha
3. David Kadestam, Göta MS, KTM
4. Edvin Hamnäs, Linköpings MS, Husqvarna
5. Arvid Modin, Botkyrka MK, Yamaha

JSM2:
Om inte ännu svårare än att tippa SM2 är det kanske att tippa JSM2, där samtliga juniormedaljörer från båda klasserna i fjol samlas. Regerande mästaren Joakim Grelsson är kvar på 250 2-takt, tillsammans med silvermedaljören Oskar Ljungström, som dock bytt kubik till 450 4–takt, och bronsmedaljören Noa Largén, också han på 450. Från JSM1 har också kommit mästaren Max Ahlin, nu på 350 4-takt, silvermedaljören Albin Norrbin, nu på 300 2-takt från Sherco, och bronsmedaljören Lucas Vågberg, på 450 från KTM. Och det blir förstås svårt att peta bara någon av dem från ett topp 5–tips. Där bakom har vi dessutom intressanta namn som Lucas Bergström, Olle Sundberg, Max Erlandsson och Victor Fahlén. Men de får ursäkta, det är de sex först nämnda som kommer utgöra tipset. Ljungström har varit 15:e, 10:a och 5:a i totalen de tre senaste åren och ska han utvecklas i samma takt i år så förstår ni var han måste hamna. Jag tror kanske inte att han vinner Swedish Enduro Cup, men jag tror att han tar revansch på Grelsson från förra året och snor juniorguldet. Jag tror han har fart för att totalvinna någon deltävling. Fast det kan lika väl bli Grelsson, han var tvåa två gånger i fjol i totalen. Eller Max Ahlin. Har Ahlin bara hittat rätt på ny kubik så sitter han såklart på mer fart under sig än vad som var fallet i fjol. Men det ska stämma, och hålla, hela vägen. Albin Norrbin? Ja, han var fjolårets kanske allra största utropstecken och det känns omöjligt som att kan utvecklas i samma takt den här hösten. Men man vet aldrig. Det är, som sagt, ett getingbo. Noa Largén kommer från knäproblem och har inte kunnat köra på som de andra under våren, han kommer få börja med lite uppförsbacke. Å andra sidan vet vi av erfarenhet att Largén brukar stå med en medalj till slut. Dessutom har han en dubbelhelg på hemmaplan i höst. Och var det inte Vågberg som slog den regerande mästaren Micke Persson i en vintercup för ett halvår sen? Jo, just så.
Tips:
1. Oskar Ljungström, Falköpings MK, Husqvarna.
2. Joakim Grelsson, Fältjägarna EF, KTM
3. Max Ahlin, Falköpings MK, Husqvarna
4. Albin Norrbin, FMCK Skövde, Sherco
5. Noa Largén, Norrahammars MK, Husqvarna

Dam:
Hanna Berzelius kommer med fem raka guld och det skulle förstås mycket till om hon inte skulle gå in i 2020 som favorit. Visserligen slog Emilia Reimander henne en gång under fjolåret, men det var också bara en. Emilia vann sista tävlingen också, men då kom Hanna inte till start. Även om Hanna redan inför säsongen sa att satsningen skulle bli i mindre skala i år, hon skulle till exempel inte ut för att försvara sin EM–titel, så tror jag att hon är tillräckligt sugen på ett sjätte SM–guld för att hon ska kunna fortsätta hålla de andra bakom sig. I alla fall sett över en hel säsong. Om Emilia Reimander tar sig i mål i premiären den här gången, hon gjorde inte det i fjol, så kommer Dam–klassen att leva betydligt längre i år och kanske kan det till och med bli fight om guldet. Men jag tror att Hanna tar det till slut. Bakom Berzelius och lillasyster Reimander tror jag att storasyster Martina får se upp med Hedvig Malm, tidigare Dahlberg, den här säsongen. Hedvig tog sig till slut upp på pallen i fjol, i finaltävlingen, och jag tror att vi kommer få se henne där betydligt mer frekvent i år. Martina Reimander har varit på pallen 21 gånger på de senaste 24 SM–tävlingarna (2017–2019), men hon kommer kanske få jobba ännu hårdare för det den här gången. Där bakom får sexan och sjuan från förra året, Emma Wennbom och Emelie Nilsson, se upp med talangen Linnéa Åkesson, som gör debut i Dam–SM under morgondagen. Och där vet vi att det finns fart för att vara på pallen innan säsongen är över.
Tips:
1. Hanna Berzelius, Linköpings MS, Husqvarna
2. Emilia Reimander, Försvarsmaktens EK, KTM
3. Hedvig Malm, Försvarsmaktens EK, KTM
4. Martina Reimander, Försvarsmaktens EK, KTM
5. Linnéa Åkesson, FMCK Skövde, Husqvarna

Knobby Swedish Enduro Cup:
Avslutningsvis totalen då. Och eftersom jag sa att toppen i SM2 också skulle utgöra toppen i totalen så blir det förstås svårt att tippa annorlunda här. Vilket jag inte heller gör. Men jag ser det samtidigt inte som omöjligt att vi kommer att få två olika segrare, det är nämligen möjligt i och med att poängutdelningen inte är densamma. Det är lättare att hämta ikapp ett par tredje–, fjärdeplatser i klassen än vad det är i totalen. Men jag utgår som sagt från mitt tidigare tips och tror att det är SM2– och JSM2–klasserna som kommer att dominera.
Tips:
1. Filip Bengtsson, Vimmerby MS, Husqvarna
2. Micke Persson, Karlskoga EK, KTM
3. Albin Elowson, FMCK Skövde, Husqvarna
4. Oskar Ljungström, Falköpings MK, Husqvarna.
5. Joakim Grelsson, Fältjägarna EF, KTM
6. Max Ahlin, Falköpings MK, Husqvarna
7. Niklas Persson, Karlskoga EK, KTM
8. Pontus Högberg, SMK Gävle, Husqvarna
9. Albin Norrbin, FMCK Skövde, Sherco
10. Rikard Hansson, Tibro MK, Husqvarna