Årets premiär av Knobby Swedish Enduro Championship blev en ”one man show”. Hemmaföraren Joakim Grelsson var överlägsen motståndet, vann samtliga 14 specialprov och tog den största segern i en SM–tävling på två år. Teamkompisen Micke Persson var nästan lika överlägsen tvåa och gav KTM Scandinavia en dubbel. 

Fyra specialprov på varvet och grader som steg upp mot 30, en tuff dag kunde man tänka sig men få var de förare som tvingades bryta premiären av 2021 års SM–serie i enduro. Banan tog ändå ut sin rätt, här och där,  och bland andra försvann fjolårets bronsmedaljör i JSM2, Noa Largén, redan efter två sträckor på morgonen. Lite senare också den regerande SM1–mästaren Anton Sandstedt. Totalt var det ändå bara 11 av 220 startande som inte tog sig i mål. 

Först i mål när 14 sträckor var körda och förarna hade varit ute i närmare 6,5 timmar var hemmaföraren Joakim Grelsson, som knäckte motståndarna redan på det första varvet. KTM–föraren vann första sträckan med 6 sekunder, den andra med nästan 7, tredje med 11 och fjärde med dryga 15. Efter första varvet var han 40 sekunder före tvåan Micke Persson och där bakom var trean Oskar Ljungström ytterligare dryga halvminuten bakom.

Micke Persson

Grelsson drygade ut avståndet när han på nytt vann samtliga fyra sträckor på det andra varvet och fortsatte sedan vägra motståndarna en ynka sträckseger genom att gå ren också på det tredje. När bara ett halvt varv återstod var han dryga 1,5 minuter före Micke Persson. Strul med en kylarslang skrämde må hända Fältjägarna–föraren något, men den här dagen fanns inget som skulle stoppa honom. 

Joakim Grelsson

Ytterligare två sträcksegrar betydde att han vann samtliga 14 och segermarginalen blev den största sedan Vetlanda 2019, då Albin Elowson var i en klass för sig.

– Det kunde inte gått bättre. Men jag var jäkligt nervös innan, jag tror aldrig jag har varit så nervös inför någonting. Det blir en annan typ av press när det är hemmabana och folk förväntar sig mer. Det var skönt att man kunde leverera också, sa Grelsson som tog karriärens andra totalseger i SM. 

Oskar Ljungström

Bakom Grelsson var Micke Persson nästan lika klar tvåa, drygt 1,5 minut före trean Oskar Ljungström. Persson hade ingenting att klaga på gällande sin egen körning och tyckte inte att han kunde gjort något bättre. Teamkompisen var bara så mycket snabbare idag.
– Jag har gett allt jag kan, det är det jag kan göra. Jag får ta med mig det positiva. Sen att jag blir tvåa är förstås surt, men han har kört helt galet bra idag. Jag har försökt att sätta press på honom men det går inte, han är så långt före hela tiden, sa en något uppgiven men alltså ändå nöjd Persson. 

JSM2

Klassvis vann Grelsson JSM2, närmast före Max Erlandsson – som svarade för sin bästa insats hittills i SM–serien när han också blev elva totalt. Som trea i JSM2 slutade David Kadestam, som var tolva totalt och 20 sekunder bakom Erlandsson.

Persson vann SM2 närmast före totaltrean Ljungström, med totalfyran Anton Lundgren som trea i klassen – också Lundgrens hittills bästa SM–tävling, i alla fall resultatmässigt. Ytterligare en SM2–förare slog sig in topp tio i totalen och det var Rikard Hansson, som blev fyra i klassen och sjua i Knobby Swedish Enduro Cup.

SM2

Marcus Adielsson kom med en halvskadad fot till Östersund och SM–debuterade både i elitklass och som Beta–förare med att vinna SM3–klassen. Jimmy Wicksell och comebackande Tommy Sjöström hängde med över de första proven, men tappade sedan undan för undan. Adielssons segermarginal blev till slut drygt 1,5 minuter. Wicksell var tvåa, nästan lika långt före Sjöström, som i sin tur vann en sekundstrid med Eddie Karlsson om den sista pallplatsen.

Adielsson svarade också för sitt bästa SM–resultat i totalen, där han lite överraskande blev femma. Också Wicksell slog sin topp tio, som just tia. 

Marcus Adielsson

I SM1 stod fighten länge mellan Filip Bengtsson och Niklas Persson, där Persson var 15 sekunder före efter det första varvet och Bengtsson elva sekunder före efter det andra. På det tredje vurpade Persson och Bengtsson kunde då få en lucka, till slut vann han med nästan 50 sekunder. Som trea i klassen, drygt 3,5 minuter bakom Persson, såg vi Alexander Gunnerheim. Både Bengtsson och Persson slog sig också in topp tio i totalen, där Bengtsson landade på en sjätte plats och Persson till slut blev åtta. 

Filip Bengtsson

Avslutningsvis JSM1–klassen, där vi också hade en segrare som nådde topp tio totalt. Lucas Vågberg mer eller mindre avgjorde klassen redan på det första varvet och hade nästan 50 sekunder ner till närmsta motståndare efter fyra sträckor. En knapp minut ytterligare blev det på varv nummer två och när juniorförarna var i mål hade Yamaha–föraren vunnit klassen med nästan tre minuter. Och dessutom slagit sig in som totalnia. 

Bakom tog Edvin Hamnäs andraplatsen, dryga minuten före SMK Vingåkers Adam Fasth – som svarade för en både imponerande och överraskande premiär genom att ta karriärens första pallplats i SM–serien. 

JSM1