I går var det Andreas Linusson som tog karriärens första totalseger i SM. I dag var det Micke Perssons tur. Och i och med det övertog Persson också ledningen i sammandraget. Vi summerar den andra dagen av Knobby Swedish Enduro Championship–premiären i kortform – och betydligt mycket mer kommer i nästa nummer av Race Magazine. 

• Albin Elowson blev kvar på sjukhuset åtminstone hela söndagen efter den hjärnskakning han ådrog sig när han kraschade under lördagens näst sista specialprov. Därmed blir det inte heller några VM–tävlingar i Spanien och Portugal för det svenska JVM–hoppet. Förhoppningsvis kan Elowson i alla fall snart vara på benen och börja ännu en väg tillbaka.

• Lördagens totalsegrare Andreas Linusson inledde dagen klart starkast och skaffade sig en minilucka redan på dagens första prov. Den krympte dock tills att det första varvet var kört och framförallt var det Micke Persson, med två sträcksegrar, som knappade in.

 

Andreas Linusson.

 

• På det andra varvet stumnade Linusson nämnvärt, samtidigt som Persson och Oliver Nelson bara körde bättre och bättre. Persson övertog ledningen och fick en lucka på knappa 20 sekunder ner till Linusson, som fortfarande där höll Nelson bakom sig.

• Söndagens tävling kördes över två och ett halvt varv, vilket betydde att förarna bara hade två specialprov kvar när de gick ut från service efter två körda. Men det räckte gott och väl för Nelson att kunna ta sig förbi Linusson, vilket också Niklas Persson gjorde genom att vara totalsnabbast på dagens sista prov.

 

Mikael Persson.

 

• Åt Micke Persson fanns dock inget för någon att göra. Nyblivne KTM–förarens första tävlingshelg sedan Six Days i höstas slutade med karriärens första totalseger i SM. Micke leder nu SM1 på full poäng och är dessutom i topp i totalen, Knobby Swedish Enduro Cup, 30 poäng före Linusson och ytterligare 20 före Nelson.

 

Oliver Nelson.

 

• Precis som igår slutade Joakim Grelsson och Robert Friberg närmast bakom Micke i SM1. Båda två tog också ett kliv upp i totalen och körde in som femma respektive tia.

• Nelson tog hem SM2 och är poängjämn med Niklas Persson, tvåa idag, efter två av nio tävlingsdagar. Precis som igår såg vi Rikard Hansson köra in som trea. Också Hansson tog ett kliv fram i totalen när han blev sjua.

• Linusson kunde, trots att han tröttnade, ganska enkelt köra hem SM3–klassen. Och precis som i går hade han Pontus Högberg och Martin Larsson närmast bakom sig. I totalen tappade båda ett antal placeringar jämfört med lördagen och blev elva respektive fjortonde.

 

Erik Appelqvist.

 

• Pontus Skoog var på nytt överlägsen i JSM1–klassen, där han ju har ett gäng medaljer från de senaste åren. Segermarginalen ner till tvåan Alexander Gunnerheim blev över två minuter. Som trea letade sig Olle Wennerlund för första gången upp på JSM–pallen.

 

Pontus Skoog.

 

• Också i JSM2 fick vi se en debutant på pallen när Noa Largén tog plats som trea. Där framför fick gårdagens segrare Oskar Ljungström nöja sig med en andraplats bakom Erik Appelqvist, som också körde in som totalsexa.

 

Hanna Berzelius.

 

• I Dam–klassen var det dock idel bekanta ansikten på prispallen. Hanna Berzelius vann visserligen bara ett specialprov under det första varvet men på det andra kunde Husqvarna–föraren, precis som igår, segla ifrån. Segermarginalen ner till tvåan Martina Reimander blev över en och en halv minut. Ytterligare ett tjugotal sekunder bakom körde Amanda Elvin på nytt in som trea. 

 

VRM1 – Robert Forsell före Thomas Johansson och Per Olsson.

 

• Veteranklasserna såg samma segrare som under lördagen när Robert Forsell vann VRM1 och Christer Jansson tog hem VRM2. Forsell meddelade dock att han bara kommer köra nästkommande tävling i Tibro också, sedan får de andra göra upp om medaljerna. Tvåa för dagen blev Thomas Johansson, med Per Olsson som trea. Bakom Jansson i äldre klassen körde Stefan Eriksson in som tvåa, med Per Wikvist som trea. 

 

VRM2 – Christer Jansson före Stefan Eriksson och Per Wikvist.