Östersund står redo för enduro i dagarna tre. Ungdoms–SM kör årets tredje deltävling i morgon innan Knobby Swedish Enduro Championship kör 2018 års sjätte och sjunde tävling på lördag och söndag. Tyvärr blir det utan hemmaföraren Joakim Grelsson. 

Joakim Grelsson är på flera sätt en unik enduroförare. Kanske inte främst för sina två guld i USM (USM2 2013 och USM3 2015) eller lika många medaljer av ädlaste valör i JSM (JSM1 2016 och 2017). Nej, det mest speciella med Grelsson är nog att han i princip aldrig varit skadad. Den nyss fyllda 20–åringen har aldrig brutit ett ben i kroppen, trots att han kört på högsta svenska nivå i flera säsonger nu.

Samtidigt har Östersundsonen alltid vetat om att den där skadan skulle komma förr eller senare. Och här om veckan kraschade KTM–föraren. En mindre vurpa, enligt honom själv, men som resulterade i att ledläppen i axeln skadades och att Grelsson nu tvingas till operation.

– Provat det mesta för att få det att funka men går inte vägen. Nu väntas operation och tre månaders rehab, skriver Grelsson på sin Instagram.

Och det betyder naturligtvis att tvåan i SM1–klassen missar första chansen att köra SM på hemmaplan. Som bekant gästar ju Knobby Swedish Enduro Championship just Östersund till helgen för årets sjätte och sjunde race för året, på lördag och söndag.

Men först är det USM som gäller i morgon, där depån är förlagd till Fältjägarna EF’s vanliga träningsområde på Gräfsåsen. Till skillnad från stora SM, där man intar stadens Skidstadion.

Marcus Frändén skriver mer om förutsättningarna i ett pressmeddelande:

”Det är dags för en helhelg med enduro i Östersund. Först ut är Ungdomarna när tredje deltävlingen i Knobby Swedish Youth Enduro championship avgörs under fredagen. USM,et håller till vid klubbens vanliga träningsområde på Gräfsåsen.

Banvarvet inleds med ett gräscrossprov med lite kortare skogsdel, åktiden på det ligger runt 5-6 minuter. Därefter en kort transport vidare till SP2 som är ett skogsenduroprov på ca 11-12minuter. Därefter kort transport och service innan varvets sista prov tar vid som även det är ett enduroprov i klassisk skogsterräng med en åktid runt 12-13minuter.

USM 3 kör 4 varv medans USM1,USM2,USM D2 och öppen dam kör 3 varv + 2 SP. USM D1 kör 3 varv. Första start är 10:00.

På lördag och söndag är det sedan dags för årets tredje 2 dagars tävling i Knobby Swedish Enduro Championship när deltävling 6 & 7 körs. Här ligger hela depån förlagd närmare centrum på Östersunds Skidstadion som erbjuder en stor fin depå.

Banvarvet startar med en transport på ca 5 minuter ut till klubbens gamla område där SP1 körs, ett ganska snbbaåkt skogsprov med en körtid på ca 10minuter. En kort transport vidare upp på I5,s gamla område där SP2 körs som även det är ett skogsprov med ungefär samma åktid som SP1. Tillbaka via till depån via en skogstransport och lite avslutande väg innan det är dags för service.

Därefter bär det iväg upp mot gräfsåsen via en ca 10 minuter lång transport som går uteslutande på väg. Däruppe körs SP3 som är samma prov som ungdomarna kör på fredagen som SP1 därefter kör man transport på det som var SP2 under USM för att sedan köra SP4 som då är samma som ungdomarnas sista prov. Tillbaka till depån blir det samma väg som man körde upp, dvs väg.

SM/JSM kör 3 varv + 2SP respektiv dag. VRM/SM Dam kör 2 varv + 2SP och Bredd kör 2 varv. Varvet tar knappt 2 timmar så det blir ca 6 timmars tävlingsdag för SM/JSM.
Som vanligt finns liveresultat på hemsidan. Webradio finns på svemoplay.se både på fredag och under helgen. Under lördag söndag sänds det även via FM bandet och då på frekvensen 101,7MHz.”