Mikael Persson är fortsatt med i jakten på guldet i Junior–VM efter att den andra rundan kördes i Spanien, i helgen. Yamaha–föraren tog dubbla pallplatser och hittas på andra plats i sammandraget.

Det blev en dammig historia när EnduroGP–serien efter premiären i Finland för en knapp månad tog sig till Spanien och Puerto Lumbreras för den andra rundan. Molnen låg täta över proven och även transporterna präglades av djupa dammspår.

I EnduroGP–klassen blev det också rejält tight i fighten om segern. Matthew Phillips vann lördagen men marginalen ner till tvåan Steve Holcombe blev bara 2,42 sekunder. På söndagen inledde Holcombe och Christophe Nambotin bäst; britten ledde över de fyra första proven, fransmannen tog över efter det femte men Holcombe var tillbaka i topp när det sjunde och sista skulle köras på dagens avkortade bana.

 

Matthew Phillips leder EnduroGP–klassen efter två rundor. Foto: Future7Media

 

Då var det Phillips som var den starkaste igen. Australiensaren vann inte specialprovet men övertog ledning och vann dagen – 0,29 sekunder före Nambotin och 1,17 före Holcombe. Fyran Loic Larrieu var också han med i fighten, bara 6,67 sekunder efter segraren.

Phillips leder nu tabellen närmast före Holcombe, dubbelsegraren från premiären Antti Hellsten är fortsatt trea.

I Enduro2 inledde Tommy Sjöström suveränt med näst bästa tiden på fredagens supertest, Yamaha–föraren följde upp med dubbla 15:e platser och kunde ta med sig tolv nya VM–poäng. Josep Garcia tog sin första VM–seger som senior på lördagen innan VM–ledaren Eero Remes drygade ut sitt försprång igen med en seger på söndagen.

 

Phillips, Nambotin och Holcombe – tre förare inom 1,17 sekunder efter söndagens race. Foto: Future7Media

 

I Junior tog italienaren Davide Soreca, Youth Cup–mästare 2014, segern på lördagen, närmast före Brad Freeman, EM–mästare i fjol, och svenske Micke Persson, Youth Cup–mästare 2015. Alla tre var inom 20 sekunders marginal.

På söndagen var det Freeman som var den starkaste när han tog karriärens andra VM–seger, närmast före Persson och med Soreca på tredje plats.I sammandraget leder Soreca på 89 poäng, Persson är tolv poäng bakom som tvåa. Kevin Olsen är på en total niondeplats efter att ha fått med sig tolv poäng från Spanien.

 

Eero Remes är fortsatt i topp i Enduro2, och drygade faktiskt ut sin ledning i Spanien. Foto: Future7Media

 

Svenskarna i Youth Cup 125 cc hade en tuff helg – Calle Johansson tog en sjundeplats på lördagen men tvingades bryta andra dagen, medan Emil Jonsson tvingades bryta med maskinproblem redan på lördagens första prov.

Dam–klassen körde sin första VM–tävling för året i Spanien och det var hemmaföraren Laia Sanz som inledde bäst med dubbla segrar, båda dagarna hade hon Maria Franke och Jane Daniels bakom sig som tvåa och trea.

Fotnot: En intervju med Mikael Persson och fler röster från Spanien hittar ni i Nummer 5 av Race Magazine, som når prenumeranter på fredag.