Dubbla segrar för Andreas Linusson och Joakim Grelsson. Pallplatser för Hanna Berzelius och Calle Johansson. Och en Martin Larsson som fortsätter visa fin form. Det var många svenskar som visade framfötterna när årets andra EM–deltävling kördes i estländska Paikuse.

Vi ska börja med att säga att vi ännu inte sett några uppdaterade tabeller efter den andra deltävlingen av årets EM i estländska Paikuse. EM–hemsidan är överhuvudtaget inte uppdaterad efter tävlingen.

Men vi kan i alla fall konstatera att det var en framgångsrik helg för de många svenska förarna som var över och körde. Vi går igenom det klass för klass.

Overall: Endast en svensk plockade poäng i klassen för samtliga förare under den första dagen. Men han var å andra sidan trea. Oliver Nelson? Nej. Andreas Linusson? Nej. Joakim Grelsson! Grelsson mosade på med sin 125:a i den estniska sanden och var bara tolv sekunder efter hemmaföraren Rannar Uusna som totalvann. Andra dagen slog sig tre svenskar in topp–10 bakom totalvinnaren Matteo Pavoni, Italien – Andreas Linusson bäst som åtta, Martin Larsson nia och Grelsson tia.

Senior E1: Två nya segrar för Andreas Linusson som hittills är obesegrad i klassen. Räknar vi rätt ska Linusson nu ha 20 poängs ledning i jakten på EM–guldet. Bakom levererade Alexander Dahlén två åttondeplatser, även Felix Gunnerheim körde till sig poäng med en 13:e och en 15:e plats.

 

Andreas Linusson.

 

Senior E2: Oliver Nelson hade en betydligt tyngre helg jämfört med premiären i Portugal och missade pallen båda dagarna. En blygsam åttondeplats på lördagen efter flera vurpor följdes i alla fall upp med en fjärde under gårdagen. Thierry Pittens, Holland, och Jamie Lewis, Storbritannien, svarade för varsin seger.

Senior E3: Martin Larsson var inte nöjd med lördagen när han körde in på en sjätteplats bakom totalsegraren Rannar Uusna, över minuten bakom. Söndagen gick betydligt bättre för Larsson som bara var sju sekunder från segraren och 64 hundradelar från en pallplats i klassen som fyra. Tyske Dennis Schroeter vann.

 

Martin Larsson.

 

Junior E1: Fem svenskar kom till start i klassen – Pontus Skoog levererade dubbla fjärdeplatser, John Salomonsson följde upp en 13:e plats med att bli tia på söndagen, Albin Blom plockade poäng båda dagarna som 14:e och 15:e, Linus Forskil tog en poäng som 15:e på lördagen och Robin Wiss hamnade just utanför poängplats.

Junior E2/3: Sebastian Jansson, Hugo Gustafsson och Erik Wahlström lyckades inte nå EM–poäng den här gången. Det gjorde däremot Markus Lundgren och Alexander Gustafsson. Lundgren inledde med en 13:e plats men körde betydligt bättre på söndagen och blev sexa. Gustafsson plockade fyra poäng totalt med en 15:e och en 13:e plats.

 

Calle Johansson.

 

Junior U20: Dubbelt svenskt i topp! Joakim Grelsson gjorde rent hus med dubbla segrar och där bakom tog Calle Johansson en fjärdeplats på lördagen och var tvåa bakom Grelsson dagen därpå. Två svenska 125–förare i fighten om EM–medaljer alltså och räknar vi rätt är Grelsson nu totaltvåa, en poäng bakom ledande britten Daniel Mundell. Ytterligare tre bakom är Johansson som trea. Axel Andersson och Carl Andersson körde också tävlingen, utan att plocka poäng.

Dam: Samtliga fyra svenskar slog sig in på poängplats båda dagarna i det 18 kvinnor starka startfältet. Hanna Berzelius var värst med dubbla tredjeplatser, vilket betyder att hon fortfarande är på silverplats – 13 poäng efter australiensiska Jessica Gardiner som vann lördagen men fick ge sig för holländska Nina Klink på söndagen. Martina Reimander blev sexa båda dagarna medan lillasyster Emilia slog till med två sjundeplatser. Emma Wennbom EM–debuterade med att bli nia och tia.

 

Hanna Berzelius.