EM–tävlingarna i enduro är primitiva. Resultatservicen är som den är och i morse fick vi veta att söndagens crossprov räknas som en enskild dag. 60 poäng att köra om i helgen alltså. Joakim Grelsson fick kränga däck på en lutande gräsplätt men hade då å andra sidan varit snabbast av svenskarna innan dess. 

Det har inte varit helt lätt att hålla reda på tiderna under den första dagen av årets avslutande EM–tävling i enduro. Det vi kan konstatera är i alla fall att det bjöds på tuff enduro. Tight med tid på transporten, kluriga backar och utmanande specialprov.

Den lokala motorklubben i Gelnica kan utan tvekan sin sak. Men EM–serien vore värd en leverantör av tider som håller måttet när vi skriver 2017.

 

Calle Johansson.

 

Några officiella resultat har ännu inte kommit men om vi kikar på de preliminära, som nu i alla fall verkar se hyfsat riktiga ut, vinner Joakim Grelsson Junior U20 och drar ifrån guldutmanaren Calle Johansson som idag bara blev elva. Riktigt så dålig var dock inte Johanssons körning. Tiden hade räckt till en fjärdeplats men Karlskoga–föraren gjorde en rejäl tabbe när han vände tillbaka i banan, precis innan en tidskontroll, och därför fick fem minuters tidstillägg.

Grelsson bör nu ha 24 poäng att gå på med 40 kvar att köra om och säkrar i så fall guldet med en andraplats i morgon.

 

Andreas Linusson.

 

För ja, i och med att söndagens crossheat räknas som en individuell dag delas full poäng ut även då. Och totalt 60 för helgen alltså.

Andreas Linusson ser ut att dryga ut sina 30 poäng till 36. En tolfte plats i morgon bör därför räcka för honom. Linusson hade å andra sidan säkrat guldet redan idag om han blivit tvåa eller bättre, men det blev bara en fjärdeplats för KTM–föraren. Alexander Dahlén i samma klass tappade en poäng i bronsfighten och är nu sju poäng efter lettländaren Edgar Silins.

 

Alexander Dahlén.

 

Pontus Skoog var näst bästa svensk totalt efter Grelsson, när han körde in på en fjärdeplats i Junior E1. Bara femton hundradelar från tredjeplatsen. Skoog tappade därmed i fighten om silvermedaljen men kopplade grepp om bronset.

 

Pontus Skoog.

 

I Senior E2 höll Oliver Nelson bronskonkurrenten Thierry Pittens bakom sig trots att svensken inledde dagen med att trassla in sig i en Red Bull–båge som fallit ner över banan. Inget Nelson kunde göra något åt men den minut han tappade hade inte heller hjälpt honom någon placering i klassen.

 

Oliver Nelson.

 

Hanna Berzelius ser enligt de preliminära resultaten ut att ha kört till sig en andraplats i Dam–klassen bakom Jessica Gardiner och svenskan befäster därmed sin totala andraplats. Samtliga tjejer tog prick efter tuffa transporter, Emilia Reimander tvingades till slut bryta medan syster Martina körde in som sexa.

 

Hanna Berzelius.