I helgen avgörs årets tredje deltävling i Enduro European Championship. Platsen är Sipoo, Finland, och efter att Franz Löfqvist varit ensam svensk till start under de två första deltävlingarna finns elva blågula förare nu på plats. Bland annat ser vi toppförarna i SM, Ella Bengtsson och Linnéa Åkesson, debutera utomlands.

Ja, elva stycken svenska enduroförare befinner sig just nu i Finland där man under de senaste dagarna gått specialprov. Det är årets tredje deltävling i EM-serien som står för dörren och den här gången finns också Endurosektionens teamtrailer på plats. 

De blågula förarna som ska köra EM-tävlingen är Emma Johansson, Linnéa Åkesson och Ella Bengtsson, i Women, Marcus Adielsson och Franz Löfqvist, i E1, Nisse Bengtsson och Lukas Largén, i Junior E2/3, Lucas Bergström, Ludvig Pettersson och Kalle Hindström, i Junior E1, samt Oliver Önnefors i Youth 125. Totalt finns ett 100-tal förare anmälda. 

Frazze Löfqvist är den enda som kört årets två tidigare deltävlingar och han ligger efter fyra tävlingsdagar på en sjätteplats i E1–klassen, där veteranen Maurizio Micheluz toppar före landsmannen Federico Aresi. Totalen toppas av belgaren Erik Willems, som vunnit tre av fyra dagar, närmast före britten Dan Mundell, trea två gånger, och landsmannen Dietger Damiaens, som vann andra dagen i Ungern senast.

Den svensk som bör ha störst möjlighet att blanda sig i en toppstrid totalt är på förhand Adielsson, som efter flera års VM–satsning nu koncentrerat sig på Sverige hittills under den här säsongen. Adielsson leder SM3–tabellen efter fyra deltävlingar i det svenska mästerskapet och är dessutom sjua totalt i serien. 

Också Lucas Bergström har gjort det bra i SM såhär längt, där han är 13:e totalt och leder JSM1–klassen i överlägsen stil. Bergström har viss erfarenhet av att köra internationellt och bör kunna vara med och fightas om i alla fall topp 5-placeringar i J1. Viss erfarenhet av att köra internationellt har också Nissa Bengtsson och Lukas Largén i Junior E2/3, kanske kan de också vara med och fightas om en placering topp fem. 

Vi bör också kunna ha vissa förhoppningar om framskjutna placeringar för Linnéa Åkesson och Ella Bengtsson i Dam–klassen. Åkesson testade under fjolåret på VM i Skövde och gör nu sin första internationella tävling utomlands, medan det blir debut internationellt för Bengtsson. Båda förarna har under året vunnit varsin SM-tävling och ligger där med som tvåa och trea, bara fyra poäng efter ledande Hanna Berzelius.